Trabzon'da 'torba yasa' görüşüldü

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Suat Hacısalihoğlu, kamuoyunda torba yasa olarak bilinen uygulamanın çok önemli bir fırsat olduğunu belirterek borçlu mükelleflere bu fırsatı kaçırmamaları uyarısında bulundu.Bazı Alacakların

Trabzon'da 'torba yasa' görüşüldü

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Suat Hacısalihoğlu, kamuoyunda torba yasa olarak bilinen uygulamanın çok önemli bir fırsat olduğunu belirterek borçlu mükelleflere bu fırsatı kaçırmamaları uyarısında bulundu.

Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması Hakkında Kanun kapsamında getirilen imkanların anlatıldığı panel, TTSO Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi.

Panele, TTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Suat Hacısalihoğlu, Gelir İdaresi Başkan Yardımcısı Mustafa Güneş, GİB Veri Yönetimi Daire Başkanı Necmi Keskinsoy, Gelir İdaresi Grup Başkanları Ramazan Omaç ve İsmail Tekkoyun, Trabzon Vergi Dairesi Başkanı Zeki Yumbul, TTSO Yönetim Kurulu Üyeleri ile serbest muhasebeci ve mali müşavirler katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Başkan Hacısalihoğlu, getirilen uygulamanın bir daha ele geçmeyecek önemli fırsatlar sunduğuna dikkat çekerek bütün mükellefleri bu fırsatı değerlendirmeye çağırdı. “Ufak tefek noksanları da olsa bu kanun tamamen bizi ilgilendiren düzenlemeler getiriyor” diyen Başkan Hacısalihoğlu, “Bu yasa borçlu mükellefler için ciddi bir fırsattır. Bu kanunu çok iyi anlatmalıyız. İşin açıkçası hepimizin buna müracaat etmeliyiz. Bütün mükelleflerin bundan yararlanmasını sağlamalıyız. Bu uygulama şirketlerimizin geçmişe dönük sıkıntılarının bir temizliğidir” şeklinde konuştu.

Gelir İdaresi Başkan Yardımcısı Mustafa Güneş ise konuşmasında vergi teşkilatındaki yapılanmalar ve gelişmeleri anlattı, mükelleflere önemli uyarılarda bulundu. 611 Sayılı Kanunun getirdiği imkanlarla kesinleşmiş alacaklarda ciddi bir oranın silinmesini sağladığına işaret eden Güneş, “Biz her mükellefe ulaşmaya çalışıyoruz. Kanunun uygulanma süresi bitmeden önce borçlu mükellefleri bu imkandan faydalanmaya çağırıyoruz. GİB olarak merkezden 10,5 milyon mektup gönderdik. Mükelleflere telefonla da ulaşmaya çalışıyoruz. Borçlu mükelleflere bu fırsatı kaçırmamalarını tavsiye ediyoruz” diye konuştu.

Kanun kapsamındaki mükelleflerin ne kadarının uygulamadan yararlanmak üzere başvuruda bulunduğunu araştırdıklarını açıklayan Güneş, ortaya çıkan rakamın yüzde 20’lerde olduğunu belirterek “Bu rakam çok düşük. Oysa mükelleflerimiz şunu iyi bilmeli ki, kanunun uygulanma süresi bittikten sonra devlet kesinleşmiş alacaklarını tahsil edecek. Bu nedenle böyle bir fırsatın kaçırılmaması gerekir” şeklinde konuştu.

Trabzon Vergi Dairesi Başkanı Zeki Yumbul, kanunun Trabzon’daki uygulamalarını anlattı. Trabzon’da 31 Aralık 2010 tarihi itibarıyla alacak stokunun 460 milyon TL olduğunu kaydeden Yumbul, “Bu alacak stokunun 286 milyon TL’si vergi aslı, yani ana paradır. Borçların yapılandırılması durumunda 174 milyon TL tutarındaki gecikme zammı yarı yarıya indirilecektir. İlimizdeki vergi incelemesi iş yükümüz ise toplam bin 100 civarındadır” ifadelerini kullandı.

Trabzon’da Torba Yasa’dan yararlanan mükellef sayısının bugüne kadar 16 bin 214 olduğunu açıklayan Yumbul, “Trabzon’da yeniden yapılandırılmış borç tutarı 84 milyon TL’dir. Bu mükelleflerimizin bir kısmı borçlarını defaten ödeme yapmayı tercih ettiği gibi, bazıları da taksitler halinde ödemeyi kabul etmiştir. Toplam matrah artırımı talebi olan 558 mükellef olup, artırılan matrah 5,5 milyon TL’dir” diye konuştu.

Yumbul, söz konusu yasadan yararlanmak isteyen mükelleflerin ileride doğabilecek sıkışıklığa sebebiyet verilmemesi için son müracaat tarihi olan 2 Mayıs 2011 tarihini beklememeleri ve en kısa zamanda Vergi Daireleri ve Mal Müdürlüklerine müracaat etmelerini istedi. Programda daha sonra Gelir İdaresi Grup Başkanları Ramazan Omaç ve İsmail Tekkoyun birer sunum gerçekleştirdi.

Toplantının sonunda Başkan Hacısalihoğlu, GİB Yardımcısı Güneş, Grup Başkanları Omaç ve Tekkoyun’a birer plaket verdi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Ekonomi