Trabzon'da iş birliği onaylandı

Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) Türkiye Ofisi Başkanı Akio Saito ve Kıdemli Program Sorumlusu Doç. Dr. Emin Özdamar, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım’ı makamında ziyaret etti.Ocak 2012-Mart 2015 tarih

Trabzon'da iş birliği onaylandı

Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) Türkiye Ofisi Başkanı Akio Saito ve Kıdemli Program Sorumlusu Doç. Dr. Emin Özdamar, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım’ı makamında ziyaret etti.

Ocak 2012-Mart 2015 tarihleri arasını kapsayan DOKA ile JICA arasında işbirliği yapılmasını öngören anlaşma Japonya hükümeti tarafından onayladı. Buna göre, DOKA ile JICA bölgesel seviyede işbirliği mekanizmasına katkıda bulunmak, yerel aktörler arasında etkin koordinasyonu sağlamak, bölgesel planlama, programlama ve proje yönetimindeki insan kaynakları kapasitesindeki kurumsal ve yönetimselliği güçlendirme konularında ortak çalışmalar yapacak.

GEÇMİŞTEN GELEN İŞBİRLİĞİ
DOKA ile JICA arasındaki ilişkilerin gerçekleşen işbirliği anlaşması ile somut bir düzeye geldiğini ifade eden Genel Sekreter Kaldırım, “Bilindiği üzere JICA bugünde kadar ülkemiz ve bölgemiz özelinde belirli plan ve projelere teknik ve mali destek sağlamıştır. JICA ‘İkili Hibe’, ‘İkili Kredi’ ve ‘Uluslararası Kuruluşlara Katkı’ altında 3 başlık altında destek sağlayan bir kurum olup, DOKA ve JICA’yı kapsayan işbirliği anlaşması ile geçmişten gelen işbirliği kültürümüzü somut bir temel üzerinde devam ettireceğiz” dedi.
JICA’nın özellikle DOKAP çalışmalarından dolayı bölgeyle ilgili büyük tecrübesi olduğunu vurgulayan Genel Sekreter Kaldırım, bu tecrübeden de yararlanarak JICA ile bölgede önemli çalışmalar yapacaklarını söyledi.
JICA ile ikili hibe kapsamında işbirliği yapılan teknik işbirliği ve ikili yardım işbirliği alanlarında çalışmalar yapıldığını kaydeden Genel Sekreter Kaldırım, “Bu kapsamda JICA ile gerçekleştirilecek olan teknik işbirliği kapsamında eğitim programları, kalkınma çalışmaları, uzman ve kıdemli-gönüllü desteği gibi farklı programlar da ortak çalışmalar gerçekleştireceğiz” ifadelerini kullandı.

BİLGİ TRANSFERİ YAPILACAK
DOKA-JICA işbirliği kapsamında gerçekleştirilecek bilgi transferinin bölgenin gelişimine katkı sağlayacağına inandığını belirten Genel Sekreter Kaldırım, “Ülkemizdeki tüm ajanslar arasında JICA ile ortak çalışmalar yürütmek anlamında en güçlü ve somut işbirliğine başlayan ajans olan DOKA olarak bu işbirliği kapsamında su ürünleri, tarım, turizm ve çevre gibi bölgemiz için hayati öneme sahip alanlarda yapacağımız işbirliği sonucunda önemli projeleri hayata geçireceğiz” diye konuştu.
JİCA Türkiye Ofisi Başkanı Akio Saito ise JICA olarak Orta Asya’da ve Türkiye’ye komşu ülkelerde kalkınma projeleri yürüttüklerini hatırlattı. Saito, DOKAP-Tarım Projesi’nden elde edilen deneyimlerin bu projeler de kullanılması adına DOKA ile başarılı bir işbirliği yürüteceklerini ifade ederek “DOKA Bölgesi’nde daha önce önemli çalışmalar yaptık. Bundan sonraki süreçte de DOKA ile birlikte çalışmak istiyoruz. Özellikle tarım, turizm, su ürünleri ve sürdürülebilir çevre alanında işbirliği yaparak kendi ülke deneyimlerimizi bölgeye aktarmak istiyoruz. Ayrıca Çoruh Havzası’nda uygulanacak projelerde DOKA ile ortak çalışma yapmak istiyoruz” diye konuştu.
Konuşmaların ardından Genel Sekreter Kaldırım, Başkan Saito ve Program Sorumlusu Özdamar’a yöreyi tanıtıcı çeşitli hediyeler verdi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Ekonomi