Trabzon piyasası için stresmetre

Trabzon Genç İşadamları Derneği  (TGİAD), piyasanın stresini ölçmek amacıyla,  toplam nakdi krediler, takipteki alacaklar, tasarruf mevduatı, konut, taşıt ve diğer kredi performansları, gibi değerleri dikkate alarak Trabzon için “Piyasa Stres Endeksi” olu

Trabzon piyasası için stresmetre

Trabzon Genç İşadamları Derneği  (TGİAD), piyasanın stresini ölçmek amacıyla,  toplam nakdi krediler, takipteki alacaklar, tasarruf mevduatı, konut, taşıt ve diğer kredi performansları, gibi değerleri dikkate alarak Trabzon için “Piyasa Stres Endeksi” oluşturdu.

TRABZONLU BORÇUNU ÖDÜYOR

Trabzon Genç İşadamları Derneği -TGİAD’ın Ticari Kurumlardan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Recep Keleş yaptığı açıklamada, Piyasa Stres Endeksi, piyasalardaki “Borç Ödeme Eğilimi”nin son aylarda, önemli ölçüde arttığını ortaya çıkardı. Piyasadaki “ödeme eğilimi”, 2009 krizinin etkilerinin sürdüğü 2010 yılı başına göre ise yüzde 26 oranında azalma gösterdi. 2010 yılının ilk döneminde Takipteki alacakların toplam nakdi kredilere oranı Trabzon’da yüzde 7.18 iken, 2011’in 3. döneminde Takipteki alacakların toplam nakdi kredilere oranına yüzde 4.62’ye geriledi. 2011 yılda Trabzon’da kullanılan her 100 liralık kredinin 4.62’i Türk Lirası’nın takibe düştüğü görülmüştür, dedi.

TGİAD Yönetim Kurulu Üyesi Recep Keleş açıklamasında, Trabzon’da 2011 yılında Kişi Başına kullanılan nakdi kredi miktarı 4.115.56 TL, taşıt kredi miktarı, 48.438 TL, konut kredisi miktarı, 413.202 TL, Bireysel Kredi kartları 411. 084 TL olmuştur. Trabzon’da takipteki taşıt kredisi miktarı 2.247 TL, Konut kredisi miktarı ise 6.751 TL’dir” açıklamalarında bulundu.

KREDİ PERFORMANSI ARTIYOR

Recep Keleş, 2011 yılının 3. Döneminde Trabzon’da kullanılan kredi performanslarına baktığımızda, Trabzon’un Konut Kredisi Performans oranı yüzde 1,61, taşıt kredisi performans oranı yüzde,  4.43, inşaat kredi performans oranı yüzde 6, 56, Turizm kredi performans oranı ise yüzde 6,59 olarak gerçekleşmiştir, dedi.

PİYASANIN STRESİ DÜŞÜYOR

2009 ekonomik krizi ve 2010 yılı başında toplam nakdi krediler, takipteki alacaklar, tasarruf mevduatı, konut, taşıt ve diğer kredi performanslarını dikkate alınarak 100 kabul edilerek oluşturulan endekste,  piyasada ödeme eğiliminin artması ve kredi performansları ile Trabzon piyasanın stresi 56,42’ye gerilemiş durumdadır, açıklamalarında bulundu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Ekonomi