Tekstilcilerden karşılıksız çek isyanı!

Jan Cardin Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Biratlı, yasayla kaldırılan hapis kararı yüzünden kimsenin çekini ödemediğini belirterek, "Çek koçanını cebine alan piyasayı dolandırıyor. Üretici ve imalatçı zor durumda. Ne yapacağımızı şaşırdık. Devlet bu işe art

Tekstilcilerden karşılıksız çek isyanı!

Jan Cardin Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Biratlı, yasayla kaldırılan hapis kararı yüzünden kimsenin çekini ödemediğini belirterek, "Çek koçanını cebine alan piyasayı dolandırıyor. Üretici ve imalatçı zor durumda. Ne yapacağımızı şaşırdık. Devlet bu işe artık el atmalı. Çekteki riski bankalar almalı. Herkes çek kullanamamalı" dedi.


İstanbul'da tekstilin kalbi Bayrampaşa'da karşılıksız çekler yüzünden tezgahlar durma noktasına geldiğini belirten Jan Cardin Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Biratlı yaptığı yazılı açıklamada ödenmeyen çeklerin yüzlerce firmanın batmasına sebep olduğunu, binlercesi için de tehlike yarattığını vurguladı. Özellikle üretici ve imalatçının zor durumda olduğunu belirten Biratlı, "Yüzlerce esnaf kepenk kapattı. Binlercesi de zor durumda. Çek koçanını cebine koyan piyasayı dolandırıyor. Tekstil sektörü Türkiye'nin lokomotifidir. En fazla istihdam tekstil sektöründedir. Acilen çek yasası değiştirilmeli, bu gidişe dur denilmelidir" dedi.


İşsizliğin çaresi tekstildir, inşaat değil
Tekstil sektörünün Türkiye'nin lokomotifi olduğunu belirten Biratlı, tekstil sektörünün en fazla istihdam sağlayan sektörü olduğuna dikkat çekti. Tekstil sektörünün yüzbinlerce insana iş imkanı verdiğini dile getiren Biratlı, "Son zamanlarda inşaat sektörü deyip duruyorlar. 1 milyon TL'ye bir bina yaparsınız, 6 ay sonra biter. Çalışan 15-20 kişinin işi de biter. Ama 1 milyon TL'ye tekstilde atölye kurarsanız 300 kişi çalıştırabilirsiniz. Hem de sürekli olur. Türkiye'de işsizliğin çaresi tekstildedir" dedi.


Riski bankalar almalı
Tekstil sektörünün yüzde 80 çekle döndüğünü belirten Jan Cardin Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Biratlı açıklamalarına şöyle devam etti: "Yasa diyor ki; çekini ödemeyenin evinde iki TV varsa, iki bilgisayar varsa biri alınır. Kimin evinde ikişer tane eşya var ki? Yaptırım olmadığı için kimse çekini ödemiyor. Mahkeme de, avukat da bir şey yapamıyor. Acilen çek yasasının değişmesi lazım. Çekin riskinin tamamının bankalarda olması lazım. Herkes çek alamamalı. Eğer risk bankada olursa 3-5 aylık çekler elden ele gezer ve vade farkı da ortadan kalkar. Bu da fiyatların düşmesine neden olur. Örneğin 50 TL'ye satılan bir ürünün fiyatı otomatikman 45 TL'ye düşer. Dolayısıyla enflasyon da düşer. İstihdam artar, işsizlik hızla azalır. Mahkemelerin işi azalır. Her türlü memleket kazanır. Türkiye'yi şaha kaldıracak sektör tekstil sektörüdür."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Ekonomi