Şimdi ki rekor biberde!

Türkiye'de sebze ve meyve üretiminde yaz ve kış dönemi üretim dönemlerindeki aranın açılması, iklim koşulları gibi etkenler bu yıl sebze ve meyve fiyatlarında fahiş artışlara neden oldu. Ürün yokluğu nedeniyle fiyatı 10 TL'ye kadar çıkan domates, Türkiye'

Şimdi ki rekor biberde!

Türkiye'de sebze ve meyve üretiminde yaz ve kış dönemi üretim dönemlerindeki aranın açılması, iklim koşulları gibi etkenler bu yıl sebze ve meyve fiyatlarında fahiş artışlara neden oldu. Ürün yokluğu nedeniyle fiyatı 10 TL'ye kadar çıkan domates, Türkiye'nin örtüaltı üretiminin yüzde 85'ine sahip Antalya'da üreticinin sera domatesini kesime başlamasıyla düşüşe geçti. Domatesin Antalya Büyükşehir Belediyesi Hali'ndeki kilogram fiyatı 1 TL ile 3 TL arasına kadar indi. Ancak Bursa bölgesinde aşırı yağışlar nedeniyle bu kez de biber üretiminde yaşanan büyük sıkıntı nedeniyle biber fiyatları yüzde 30'u aşan oranda artış gösterdi. Biber çeşitlerinden renkli dolmalık biber olarak da bilinen Kaliforniya biberin kilogram fiyatı Antalya Toptancı Hali'nde 10 TL'ye yükseldi.

Antalya Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Mustafa Satıcı, yazlıklar erken bitip kışlıklar da geç başladığı için fiyatların çok yüksek seyrettiğini söyledi. Satıcı, “Yaz biberleri erken bitti. Geçen günlerde aşırı yağışlar Bursa bölgesindeki üretimi tamamen bitirdi. Hem iç piyasa hem ihracatta Bursa biberi kullanılıyordu ve aşırı yağış nedeniyle Antalya şu an biberde tekel konumuna düştü ve fiyatların yükselmesine neden oldu” dedi.

Antalya Tarım A.Ş. Ürün Geliştirme Müdürü Halil Hüda Küçükaydın, renkli dolmalık biberde ekilen alan çok olmadığını ve genelliklede topraksız modern tarım uygulandığını belirtti. Küçükaydın, “Dönem dönem talep karşılanamadığı için fiyatlar çok yüksek, uçuk olabiliyor” diye konuştu.

REKOLTE AZLIĞI

Antalya Toptancı Hali Müdürü Rıza Uysal, sebze meyve fiyatlarında geçen haftaya göre yüzde 20- 25 ucuzlama olduğunu kaydetti. Uysal, “Ancak geçen yıl fiyatlarına göre bakıldığında ise elbette yüksek. Kaliforniya biber şuan fiyatı en yüksek olan ürün ve rekolte azlığı nedeniyle fiyatı bu kadar yüksek” dedi.

FİYATLAR UÇUYOR

Diğer yandan geçen yıl 6.50 TL'den işlem gören ithal sarımsak ise 11 TL'ye çıktı. Son 6 yılın en yüksek seviyesini yaşayan sarımsakta yerli kuru çeşit ise 9.50 TL'den satılıyor. Geçen yıl aynı dönemde tane fiyatı 1.50 TL olan aysberg marul 4 TL, 1 TL olan düz marul 2 TL, 0.90 TL olan kıvırcık marul 1.90 TL olarak Antalya Hali'nde işlem görüyor.

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Ekonomi