Sanayi üretim endeksi arttı!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), nisan ayına ilişkin sanayi üretim endeksi sonuçlarını açıkladı.DAĞITIM SEKTÖRÜ ENDEKSİ ARTTIBuna göre, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış hesaplamada, nisanda bir önceki aya göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü

Sanayi üretim endeksi arttı!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), nisan ayına ilişkin sanayi üretim endeksi sonuçlarını açıkladı.

DAĞITIM SEKTÖRÜ ENDEKSİ ARTTI

Buna göre, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış hesaplamada, nisanda bir önceki aya göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 4,5 azalırken, imalat sanayi sektörü endeksi aynı kaldı, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi ise yüzde 2,1 arttı.

SANAYİ ÜRETİM 3,8 ARTTI

Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi, nisanda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3,8 arttı. Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde yıllık bazda, madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 5 azalırken, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 4,6 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 2,1 arttı.

Öte yandan, arındırılmamış sanayi üretim endeksi, nisanda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3,72 artış gösterdi.

EN YÜKSEK ARTIŞ DAYANIKLI TÜKETİM MALI İMALATINDA

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış ana sanayi gruplarında nisan ayında bir önceki aya göre en yüksek artış yüzde 1,9 ile dayanıklı tüketim malı imalatında oldu.

İmalat sanayi alt sektörleri incelendiğinde, nisanda bir önceki aya göre en yüksek artış yüzde 18,3 ile bilgisayarların, elektronik ve optik ürünlerin imalatında kaydedildi. Bu artışı, yüzde 11,7 ile diğer ulaşım araçlarının imalatı ve yüzde 6,4 ile tütün ürünleri imalatı takip etti.

İmalat sanayinde nisan ayında bir önceki aya göre en yüksek düşüş yüzde 20,8 ile makine ve ekipmanların kurulumu ve onarımında gerçekleşti. Bu düşüşü, yüzde 9,6 ile kok kömürü ve rafine edilmiş petrol ürünleri imalatı ve yüzde 6,6 ile temel eczacılık ürünlerinin ve eczacılığa ilişkin malzemelerin imalatı izledi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler