Rusya'ya ihracat düştü

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, bu yılın 10 aylık döneminde Rusya'ya yapılan ihracatta geçen yıla oranla yüzde 13'lük düşüş yaşandığını bildirdi.Gürdoğan, yaptığı yazılı açıklamada, ihracat açısından Rusya'nın, Tür

Rusya'ya ihracat düştü

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, bu yılın 10 aylık döneminde Rusya'ya yapılan ihracatta geçen yıla oranla yüzde 13'lük düşüş yaşandığını bildirdi.

Gürdoğan, yaptığı yazılı açıklamada, ihracat açısından Rusya'nın, Türkiye ve Karadeniz için ilk sırada geldiğini söyledi.

Türkiye’nin en büyük dış ticaret partneri olan Rusya Federasyonu’na bu yılın 10 aylık döneminde 5 milyar 72 milyon 273 bin 478 dolar ihracat yapıldığını belirten Gürdoğan, bu rakamın 2013 yılının aynı döneminde 5 milyar 841 milyon 143 bin 84 dolar olarak gerçekleştiğini kaydetti.

Gürdoğan, söz konusu rakamlar baz alındığında Türkiye'den Rusya'ya yapılan ihracatta geçen yıla oranla yüzde 13'lük bir düşüşün yaşandığını vurgulayarak, bu düşüş sonrası ihracatçıların bazı çalışmalar yapması gerektiğini vurguladı.

YAKINLIK AVANTAJINI DEĞERLENDİREMİYORUZ

Rusya Federasyonu’na yakınlık avantajının sunduğu imkanların yeterince değerlendirilmediğini belirten Gürdoğan, altyapıdan kaynaklı sorunların giderilmesi ve ticareti kolaylaştıracak anlaşmaların devreye girmesi ile bu ülkeye yönelik ihracatta önemli bir sıçrama yaşanacağını bildirdi.

Gürdoğan, her iki ülke arasında lojistik ve ticareti kolaylaştırıcı anlaşmaların olmaması nedeniyle dezavantajların yaşandığına işaret ederek, "Bu gibi durumlar 10 aylık ihracatımızda düşüşe sebebiyet vermiştir. Özellikle Rusya Federasyonu’na yönelik geçiş belgelerindeki yetersizlik sorununun hala çözüme kavuşturulamaması, lojistikteki altyapı yetersizliklerinin yarattığı maliyet artırıcı unsurlar, ihracatçılarımızın rekabet edebilirliğini ve rekabetçi fiyat sunma imkanını engellemektedir" değerlendirmesinde bulundu.

Gürdoğan, Rusya Federasyonu’nun belli bölgelerinde Türk lojistik merkezlerinin kurulmasının ihracatın artmasında önemli bir katkı sağlayacağına dikkati çekerek,  böylelikle hedeflenen 100 milyar dolarlık ihracat seviyesine kısa sürede ulaşılabileceğini kaydetti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler