Piyasalar hızlı başladı

Kararın ardından Asya borsalarından gelen ilk tepki sert oldu. Japonya ve Avustralya'da hisseler yüzde 2 fazla değer kaybederken, Güney Kore'de yüzde 4.1, Hong Kong'da yüzde 3.8, Çin'de ise yüzde 3.4, Tayvan'da da yüzde 3.8'e varan sert düşüşler yaşandı.A

Piyasalar hızlı başladı

Kararın ardından Asya borsalarından gelen ilk tepki sert oldu. Japonya ve Avustralya'da hisseler yüzde 2 fazla değer kaybederken, Güney Kore'de yüzde 4.1, Hong Kong'da yüzde 3.8, Çin'de ise yüzde 3.4, Tayvan'da da yüzde 3.8'e varan sert düşüşler yaşandı.

ALTIN REKORDA, TL DÜŞÜŞTE

Risk almak istemeyen yatırımcıların ise adresi değişmedi ve güvenli liman altına olan taleple vadeli piyasada altının onsu yüzde 3'ten fazla yükselerek 1,715.85 dolara çıktı ve yeni rekorunu kırdı. Altın şu anda 1,710 doların üzerinde seyrediyor.

Kur tarafında ise ECB'den gelen müdahale kararıyla euro/dola paritesi 1.4350'li seviyelere tırmandı. İçeride ise artan tedirginlik TL'nin değer kaybını beraberinde getirdi. Euro/TL yüzde 2'yi aşan yükselişle 2.52' seviyesine yaklaşırken, dolar/TL de yüzde 1.5'e yaklaşan artışla 1.76'ya doğru hareketlendi.

YATIRIMCILARIN KAFASI KARIŞTI

Piyasadaki son gelişmeleri değerlendiren Osmanlı Portföy Genel Müdürü Murat Salar, yaşananların yatırımcıların kafasındaki belirsizliği artırdığını bunun da ser fiyatlamalara neden olabileceğine dikkat çekti.

Salar, "Piyasaların kafaları belli bir süredir karışmıştı. ABD'nin not indirim gündemdeydi ama zamanlama olarak bu kadar çabuk beklemiyordu. ABD, Avrupa ve içerideki bazı belirsizlikler, fiyatlamaları sert şekilde olumlu ya olumsuz etkileyecek bir hava yaratıyor" dedi.

Salar hareketin içerideki olası etkileri için ise, “Türkiye’nin şartlarının yurtdışından farklı, borç yükü ya da büyüme tarafında bir sıkıntısı bulunmuyor. Elbette, yurtdışındaki dalgalanmalar Türkiye’yi de etkileyecektir. Ancak Türkiye’deki en büyük sıkıntısı cari açık. Merkez Bankası’nın Perşembe günü politika duruşunda değişikliğe gitmesi bu anlamda belirsizliği artırdı. Orta vadede ise türbülansın geçtiği, risk iştahının arttığı dönemi Türkiye olumlu etkilenecektir” dedi.

İMKB'DE DÜŞÜŞ BEKLENİYOR

CNBC-e'ye konuşan Yapı Kredi Yatırım teknik analisti Özgür Karahan, borsanın güne yüzde 2.5-3'lük bir düşüşle başlamasını beklediğini söyledi. Hafta içinde 52 bin 500 bölgesine kadar bir satış olabileceğine işaret eden Karahan, "İlk iki gün borsada satışlar görebiliriz. Ancak sonrasında FED toplantısından gelecek destekle piyasada tepki alımları görülebilir. Yukarı hareketlerde önce 56 bin, arkasından 58 binler gündeme gelecek" dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Ekonomi