Petroldeki yükselişin faturası ne?

Uluslararası Para Fonu (IMF), petrol fiyatlarının mevcut seviyede kalmasının dünya ekonomisi üzerinde sınırlı etki yaratacağını tahmin ediyor. Reuters'a konuşan bir IMF sözcüsü, fiyatların yükselmeye devam etmesi halindeyse, durumun büyüme üzerindeki etki

Petroldeki yükselişin faturası ne?

Uluslararası Para Fonu (IMF), petrol fiyatlarının mevcut seviyede kalmasının dünya ekonomisi üzerinde sınırlı etki yaratacağını tahmin ediyor. Reuters'a konuşan bir IMF sözcüsü, fiyatların yükselmeye devam etmesi halindeyse, durumun büyüme üzerindeki etkisinin hissedilir hale gelebileceğini söyledi.

 

IMF sözcüsü, petrol arz risklerinin büyüme üzerindeki etkisini ölçmenin ise zor olduğunu ifade etti.

 

RİSK YARATABİLİR

Richmond Fed başkanı Jeffrey Lacker ise, petrol fiyatlarındaki artışın iyileşme için risk oluşturmadığını söyledi. New York'ta bir etkinlikte konuşan Lacker, petrol fiyatlarının daha da artmasının ise risk yaratabileceğini ifade etti. Ancak Lacker, şimdilik durumun yönetilebilir olduğunu kaydetti.

 

Büyük merkez bankaları ise petrol fiyatlarından kaynaklanacak olası bir enflasyon baskısına geçit vermemekte kararlı görünüyor. Fed başkan yardımcısı Janet Yellen, petrol fiyatlarının diğer kalemlere yansıması halinde hareketsizce oturup beklemeyeceklerini söyledi.

 

Avrupa Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Vitor Constancio ise, daha büyük enflasyon baskısına karşı erkenden harekete geçmeye hazır olmaları gerektiğini ifade etti.

 

JP MORGAN TAHMİNİ YÜKSELTTİ

Bu arada, yatırım bankası JP Morgan, petrol fiyatlarına ilişkin tahminini yükseltti. Banka, Brent petrolü için 2011 ortalama fiyat beklentisini 95 dolardan, 108 dolara çıkardı. ABD ham petrolüne ilişkin beklenti ise 96 dolar olarak belirlendi. JP Morgan, arz sorunlarının büyümesi halinde Brent petrolünün az da olsa 180 dolara gitme şansı olduğunu ifade etti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Ekonomi