Petroldeki düşüş gıdaya da yansıyacak

Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım, gelecek yıl, petrol fiyatlarındaki düşüşün etkisiyle gıda fiyatlarında azalma, bir iyileşme beklediklerini bildirdi.

Petroldeki düşüş gıdaya da yansıyacak

Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım, gelecek yıl, petrol fiyatlarındaki düşüşün etkisiyle gıda fiyatlarında azalma, bir iyileşme beklediklerini bildirdi. Yıldırım, Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) kasım ayı meclis toplantısında yaptığı konuşmada, dünyanın çeşitli ülkelerinde yapılan Türk projelerinden gurur duyduklarını, ihracatçı, sanayiyi, üretimi bilen İzmir'deki iş adamlarının bu tür projelerde yer alması gerektiğini anlattı.

İZMİR, TÜRKİYE ORTALAMASININ ÜSTÜNDE

İzmir'in Türkiye Gayri Safi Milli Hasıla'sından yüzde 7'lik pay aldığını, bu kentte kişi başına gelir ortalamasının Türkiye ortalamasına göre yüksek olduğunu belirten Yıldırım, ülke genelinde yüzde 48,3 olan iş gücüne katılım oranının İzmir'de 55,9, yüzde 45'ler seviyesinde olan istihdam seviyesinin ise yüzde 47 olduğunu ifade etti.

İzmir'de fiyat artışlarının Türkiye ortalamasından biraz yüksek olduğunu, 8,96 olan TÜFE'nin İzmir'de 9,47 olduğuna işaret eden Yıldırım, "Önümüzdeki yıl, petrol fiyatlarındaki düşüşün etkisiyle gıda fiyatlarında bir azalma, iyileşme bekliyoruz. Tabiki İzmir de bundan payını alacaktır diye düşünüyoruz" dedi.

YATIRIM YAPANA TEŞVİK

Dünya Ticaret Örgütü'nün 2015 Bakanlar Kurulu toplantısının İzmir'de yapılması için çalıştıklarını ifade eden Yıldırım, "Umuyorum bu çalışmamız da başarıyla sona erer ve Dünya Ticaret Örgütü'nün 169 bakanı ve yöneticileri İzmir'de buluşurlar.

Bu da İzmir için çaba gösterdiğimiz, peşinde koştuğumuz uluslararası projelerden biri" diye konuştu. İzmir'de Petkim yatırımları dışında çok fazla stratejik yatırımlara ilginin olmadığını, pek çok iş adamının bu tür yatırımları gündemine alabileceğini ifade eden Yıldırım, "Bu yatırımları yaptığınız zaman 5. bölge teşviklerini veriyoruz" dedi.

İHRACATA DESTEK, İTHALATA KÖSTEK

Sadece ihracattan, teşviklerden sorumlu bakanlık olmadıklarını, aynı zamanda ithalattan da sorumlu olduklarını kaydeden Yıldırım, şöyle konuştu: "İhracata desteklerimiz varken elimizde ithalata da belli köstek imkanlarımız var. Biz o köstekleri de kullanıyoruz. Biz ithalatı da köstekleme peşindeyiz. Nasıl yatırımları, ihracatı, döviz kazandırıcı faaliyetleri desteklemeye çalışıyorsak buradaki kararlılığımızın da bilinmesini istiyoruz.

Türkiye'de üretilebilecek veya ithal edilmediği zaman Türkiye'nin herhangi bir şey kaybetmeyeceği hiçbir şeyin ithal edilmesini istemiyoruz, buna da izin vermiyoruz. Cari açığımız 20 milyar doların üzerinde azaldı.

Bu sene normalde 2014 orta vadeli programda 6,8 olarak beklenen cari açık, son günlerde 5,8 diyen oldu 5,7 diyen oldu ama ben size buradan söylüyorum bizim yıl sonundaki cari açığımız 5,2'nin üzerinde olmayacak. 5,2, 5,1 seviyesinde sonuçlanacağını düşünüyoruz. Bunu da bir taraftan yüzde 3'ün üzerinde büyüme bir taraftan ihracat artışıyla beraber sağlıyoruz.

İlk defa belki çok uzun zamandır hem ithalatı düşürebiliyoruz hem de bir taraftan büyüme ve ihracatı arttırabiliyoruz. Normalde üretimimiz, ihracatımız ithalata duyarlı olduğu için ithalat düştüğü zaman ihracat, büyümemiz düşerdi. Şu anda öyle bir durum yaşamıyoruz. Doğru yolda olduğumuzu düşünüyoruz.

Yerli üretimin arttırılması için ithalat önlemlerini fazlasıyla kullanmaya devam edeceğiz. Anti damping, koruma, gümrük vergileri, ilave gümrük vergileri gibi genel korumalar ve ülke bazında korumaları özellikle iç sanayimizin zarar gördüğü ülkelere karşı bu önlemleri almaya devam edeceğiz."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler