Petrol fiyatı dipte!

Petrol, ABD stoklarının genişleyerek küresel arz fazlasını şiddetlendireceği spekülasyonu ile 50 doların altına geriledi.Petrol vadelileri, New York’ta yüzde 3.1 gerileyerek düşüşü dördüncü güne taşıyor. Dünyanın en büyük petrol tüketicisi ABD’de açıklana

Petrol fiyatı dipte!

Petrol, ABD stoklarının genişleyerek küresel arz fazlasını şiddetlendireceği spekülasyonu ile 50 doların altına geriledi.

Petrol vadelileri, New York’ta yüzde 3.1 gerileyerek düşüşü dördüncü güne taşıyor. Dünyanın en büyük petrol tüketicisi ABD’de açıklanacak petrol stoğu verisi öncesinde Bloomberg News anketine katılan analistler, stokların geçtiğimiz hafta 750 bin varil yükseldiği tahmininde bulunuyor. Dolar endeksinin 9 yılın en yükseğine yakın seviyede tutunması ile emtianın yatırım aracı olarak görünümü zayıflıyor.

Morgan Stanley’e göre petrol piyasası bu yıl daha çok problemler karşı karşıya geliyor. Rusya ve Irak gibi ülkelerde arz artarken, Katar arz fazlasının günlük olarak 2 milyon varil seviyesinde olduğu tahmininde bulunuyor. Fiyatlar 2014’te yaklaşık yüzde 50 gerileyerek 2008’deki finansal krizden bu yana en büyük düşüşü gösterdi. Petrol İhraç Eden Ülkeler Organizasyonu (OPEC), ABD üreticileri ile pazar payı için girdiği mücadele kapsamında üretimin düşürülmesi çağrılarını yanıtsız bıraktı.

DÜŞÜŞ SÜRECEK Mİ?

Seul’deki Hyundai Futures Corp. analistlerinden Will Yun, “Güçlü doların Avrupa’da artan belirsizlikler ile birlikte negatif bir rol oynamasıyla hiç kimse üretimi düşürmeye istekli değil. Fiyatlar 40 doların altına düşse bile bu noktada piyasa şaşırmayacaktır” dedi.

Şubat vadeli Batı Teksas türü ham petrol (WTI) Nymex elektronik işlemlerde 91 sent kadar düşerek New York saati ile 09:04'te varil başına 49.13 dolardan işlem gördü. Kontrat, bugün 48.47 dolar ile Nisan 2009'dan bu yana en düşük seviyeyi gördü. Tüm kontratlarda işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 60 yukarısında seyrediyor.

Şubat vadeli Brent petrolü kontratı Londra merkezli ICE Futures Europe borsasında 1.12 dolar gerileyerek varil başına 51.99 dolardan alıcı buldu. Fiyatlar dün 3.31 dolar veya yüzde 5.9 gerileyerek 53.11 dolar ile 1 Mayıs 2009’dan bu yana en düşük kapanışı gerçekleştirdi. Avrupa gösterge petrolü ile WTI arasındaki fark 2.88 dolar seviyesinde.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Ekonomi