Petrol anlaşmasında çok kritik gelişme

Bakan Yıldız'ın dünkü ziyaretinden sonra çıkan sonuca göre; "Kuzey Irak petrolünün Türkiye üzerinden akıtılması konusundaki görüşmeler bugüne kadar hep Irak Kürdistan yönetimi ve Türkiye arasında yürütülüyordu. Ancak bundan böyle, Bağdat yönetimini de dah

Petrol anlaşmasında çok kritik gelişme

Bakan Yıldız'ın dünkü ziyaretinden sonra çıkan sonuca göre; "Kuzey Irak petrolünün Türkiye üzerinden akıtılması konusundaki görüşmeler bugüne kadar hep Irak Kürdistan yönetimi ve Türkiye arasında yürütülüyordu. Ancak bundan böyle, Bağdat yönetimini de dahil edecek şekilde, üçlü planda yürütülecek."

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız , "IKBY'den Türkiye'ye petrolün ticari ihracatı için Irak Merkezi Hükümetinin de rızasını almayı ve bütün tarafların yararına olacak üçlü bir işbirliği planı başlatmayı arzuluyoruz" dedi.

Irak'ın kuzeyinde bulunan Erbil şehrinde, 3. Kürdistan-Irak Petrol ve Gaz Konferansı düzenlendi. Konferansa Türkiye'den Enerji Bakanı Taner Yıldız, IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani, Irak merkezi hükümet adına ise Irak Başbakan Yardımcısı Roj Nuri Shawes, IKYB  Doğal Kaynaklar Bakanı Aşti Havrami ile davetliler katıldı.

  "Türkiye enerjinin bir barış gerekçesi olması yönündeki çabalarını sürdürüyor. Irak, yer altındaki zenginliğini çıkarttığı ve ürettiği kadar normalleşmesini sürdürecektir. Irak'ın toprak bütünlüğü ve muhafaza edilmelidir. Dün Bağdat'ta Başbakan Yardımcısı Sayın Sehristani ve Petrol Bakanı Sayın Luaibi ile bir araya geldik. Yürüyen bu surecin üçlü mekanizmayla yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Irak merkezi hükümetinin de rızasını alarak bu sürecin yürütülmesi gerektiğine inanıyoruz. Biz şu ana kadar yaptığımız görüşmelerde Kuzey Irak'la bir mutabakat sağladık. Bu Irak'ın tamamına hitap eden bir mutabakattır. Mevcutta çalışan Kerkük Yumurtalık boru hattının daha yüksek kapasiteyle çalışması, bölgeye ciddi bir zenginlik getirecektir."
 
Ziyaretleri esnasında Iraklı Bakanlarla Basra petrollerinin de Ceyhan'a ulaşmasıyla ilgili ana boru hattını da görüştüklerini dile getiren Bakan Yıldız, "Buradaki 400 km eksik bölümün de tamamlanmasıyla güneyden kuzeye daha sağlıklı bir petrol iletimi yapılmış olacaktır. Irak Merkezi Hükümetinin bu süreçteki en önemli endişelerinden biri, petrol miktarının ölçülmesiydi. Bu konuda Somo veya Merkezi Irak hükümetinin belirleyeceği kişilerin de olabileceğini söylüyoruz. İnşallah 7-8 milyon varillere ulaştığı günleri göreceğiz. Diyarbakır'da Sayın Başbakanımızla Sayın Barzani'nin bir araya gelişi bu işin yalnızca ekonomik değil, sosyal bir yönü olduğunu da gösterdi. Biz Irak'ı bir bütün ve ayrılmaz bir parça olarak görüyoruz" diye konuştu.
 
Yıldız konuşmasının sonunda, Türkiye'nin Kuzey Irak'la yaptığı sözleşmeler ve Merkezi Hükümetle yaptığı anlaşmalarla Irak'ın normalleşmesine katkı sağladıklarını vurguladı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Ekonomi