Perlit Doğu Karadeniz’de

 Er-Per Madencilikve Müteahitlik LTD ŞTİ ı yönetim kurulu üyesi Salih Ürün, Perlit’in inşaat sektöründe yüzde  70’lik bir avantaj sağladığını söyledi. Düzgün Ürün tarafından 1969 yılında faaliyete geçen Er-Per Perlit maden İşletmesi, Türkiye’nin ilk Perli

Perlit Doğu Karadeniz’de

 

Er-Per Madencilikve Müteahitlik LTD ŞTİ ı yönetim kurulu üyesi Salih Ürün, Perlit’in inşaat sektöründe yüzde  70’lik bir avantaj sağladığını söyledi.

Düzgün Ürün tarafından 1969 yılında faaliyete geçen Er-Per Perlit maden İşletmesi, Türkiye’nin ilk Perlit Madeni İşletmelerinden biri olma unvanını elinde bulundururken Merkezi Erzincan’da bulunan  Er-Per Madencilik Türkiye’de diğer bölgelerde olduğu gibi Doğu Karadeniz bölgesinde de birçok alanda  Perlit’in kullanımına katkı sağlıyor.

İnşaat sektöründe etkin olan ve ekonomik anlamda da %70’lik avantaj sağlayan Perlit’in özellikle Doğu Karadeniz bölgesinin iklim şartlarına uygun olduğuna dikkat çeken Er-Per Madencilik yönetim kurulu üyesi Salih Ürün, Sıvada, Şapta, Duvarda, Su İzolasyonunda, Her Çeşit Beton Yapı Elemanlarında ve Betonda Perlit'i gönül rahatlılığıyla kullanılabileceğini belirterek, nem oranının yüksek olduğu bölgelerden biri olan Doğu Karadeniz bölgesinde Perlit’in ayrıca binayı yazın serin, kışın ise sıcak tuttuğunu belirtti.

perlit3.jpg

Perlit’in tuzlu deniz suyu, asitler ve bazlardan etkilenmediğinin de altını çizen Ürün, hafif olması nedeni ile depreme karşı dayanıklı ve esneme payının yüksek olduğunu belirterek, “Perlit organik madde içermediği için yosun tutmaz. Ayrıca hafif olması nedeni ile de maliyette önemli avantaj sağlar. Bu özellikleri ile inşaat sektöründe önemli yer tutan Perlit’in Doğu Karadeniz bölgesine uygun yapı malzemesi olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz” dedi.

İnşaatta çimento ve kireç tasarrufu sağlayan Perlit’in, Agrega yerine kullanıldığında %40'a varan çimento ve %80'e varan kireç tasarrufu sağladığını da sözlerine kaydeden Salih Ürün, özellikle; sıvada, şapta, duvarda, beton yapı elamanlarında tercih edilen Perlit’in İnşaat, Tarım, Sanayi, Elektrik, Kimya, Seramik, Çimento, Cam, Gıda ve İlaç sektörü gibi alanlarda kullanıldığını söyledi.

perlit.jpg

----------------------------

PERLİT NEDİR?

Perlit terimi magmanın asit fazında oluşan lavların soğuyup, gözle veya mikroskopla görülebilecek bir yapıda kırılmasının meydana getirdiği, kütle bünyesinde su damlacıkları bulunan, volkanik bir cam türünü ifade eder. Bazı perlit tipleri kırıldığı zaman inci parlaklığında küçük küreler elde edildiğinden; perlit ismi inci anlamına gelen "Perle" kelimesinden türetilmiştir.
Ticari kullanımda ise perlit, elverişli bir sıcaklığa kadar ısıtıldığında genleşen ve gözenekli bir hale gelen volkanik menşeyli ve doğal olarak oluşan asidik bir camdır. Perlit belirli tane iriliğinde özel formlarda 900-11000C arasında ısıtıldığında hacmini yaklaşık 4-20 katı genleşmekte ve mısır gibi patlayarak, yoğunluğu çok hafif bir hale gelmektedir.

perlit2.jpg

GENLEŞMİŞ PERLİT NEDİR?
Bünyesinde %2-6 oranında bağlı su bulunduran ve camsı bir kayaç olan perlitin 800-11500C arasında ısıtılmasıyla 4-20 katı bir hacim büyümesi sağlanması sonucu elde edilen düşük yoğunluktaki malzemeye GENLEŞMİŞ PERLİT denir. Genleşmiş perlit; başlıca inşaat, filtre, yalıtım, tekstil yıkama, dolgu malzemesi, döküm, petrol endüstrileri ile tarım sektörü, deniz kirliliğinin önlenmesi çalışmaları ve temizleyici olarak kullanılır.Yapıların ısınma giderlerinde; duvar, çatı ve döşemelerde yalıtım ve çift cam uygulamak, kazan dairesinde yanmayı iyileştirmek sureti ile yakıttan %70'e varan ekonomi sağlamak mümkündür.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Ekonomi