Ordu'da Fındık pazara indi

Ordu'da hasat sezonun başlamasının ardından bazı üreticiler,kurutulmuş kabuklu fındığı 4 liradan satışa sundu.Edinilen bilgiye göre, Ağustos ayının ilk gününden bu yana hasat edilen fındık, toplanıp harmanlandıktan sonra kurutularak satışa sunulmaya başla

Ordu'da Fındık pazara indi

Ordu'da hasat sezonun başlamasının ardından bazı üreticiler,kurutulmuş kabuklu fındığı 4 liradan satışa sundu.

Edinilen bilgiye göre, Ağustos ayının ilk gününden bu yana hasat edilen fındık, toplanıp harmanlandıktan sonra kurutularak satışa sunulmaya başladı.

Özellikle borcu olan ve gurbetten gelen üreticiler tarafından satışa sunulan kabuklu fındığın kilosu ise 4 liradan alıcı buluyor.

Ordu Ziraat Odası Başkanı Necat Avcı, yaptığı açıklamada, geçen sezon 6 liradan satışa sunulan fındığın bu sezon 4 liradan satışa sunulmasına bir anlam veremediğini söyledi.

Fındığını erken hasat eden üreticilerin, ürünlerini pazara indirilmeye başlandığını belirten Avcı, "Bu manzaraya üzülmemek elde değil. Aylardır fındık fiyatlarına sitem etsek de, üreticileri her konuda uyarsak da bugün değişen bir şeyin olmadığını hep birlikte görüyoruz" dedi.

Kilo başına 2 lira zarar var

Fındığını erken pazara indiren üreticinin kesinlikle zararına satış yaptığını belirten Avcı, şunları kaydetti:

"Bölgede Ağustos ayının ilk gününden bu yana fındık hasat ediliyor. Bazı ilçelerimizde hasat dönemi halen devam etse de özellikle sahil ve orta kesimde fındığını erken toplayarak kurutanlar bugün ürününü pazara indirmeye başladı. Özellikle borcu olan ve gurbetten gelen üreticiler tarafından pazar indirilen fındık 4 lira seviyelerinde satışa sunuluyor. Halbuki geçen yıl aynı fındık 6 liradan pazara indirilmişti. Bugün bir üreticinin kilo başına ortalama 2 lira zarar ettiğini görüyoruz. Her şeyde fiyatlar artarken fındığın satış fiyatının düşmesi çok üzücü. Çünkü geçen seneye göre, hem işçi fiyatı arttı, hem gübre fiyatı arttı, hem de mazot fiyatı arttı. Ama ne değişti de fındık fiyatı düştü. Bizler diğer fiyatların artış yaptığı bir süreçte fındığın da satış fiyatının artmasını beklerdik. 

Bu tablo karşısında açıkçası ne diyeceğimizi de bilemiyoruz. Her şey ortada. Geçen sezon 6 liradan satışa sunulan fındığın bu sezon 4 liradan satışa sunulmasına bir anlam veremiyoruz."

Fındığın serbest piyasa koşullarında daha da düşebileceğine işaret eden Avcı, "Her şey üreticinin elinde. Üreticilerimiz lütfen hızla fındık pazara indirmesin. Biraz sabırlı olup ürününü bekletmeye çalışsın. Eğer önümüzdeki günlerde fındık bugünlerde olduğu gibi hızla satışa sunulursa fındığın 3 lira seviyelerine düşeceğini tahmin ediyoruz. Üreticilerimiz emeğinin karşılığını biraz olsun almak istiyorsa fındığının satışını biraz ertelesin. Aksi durumda kaybeden yine üreticilerimiz olacak" dedi.

2 gün içerisinde 10 ton fındık satın aldı

Öte yandan fındık tüccarı Olgun Özcan, iki günden bu yana fındık satın almaya başladığını söyledi.

Özellikle borcu olan ve gurbetten gelen üreticilerin fındığını satmak istediğini ifade eden Özcan, şunları söyledi:

"Merkeze bağlı köylerden kurutulmuş kabuklu fındık gelmeye başladı. Gelen fındığı 4 lira seviyelerinden satın alıyoruz. Geçen yıl 6 liradan aldığımız fındığı şartlar gereği 4 liradan satın almaya başladık. 2 gün içerisinde 10 ton fındık satın aldık. Şu ana kadar hızla pazara fındık iniyoruz diyebiliriz. Önümüzdeki günlerde durum böyle devam eder mi bilmiyoruz. Ancak fındığını genelde satmak isteyen işçisine borcu olanlar ve gurbetten gelenler."

Fındığını satışa sunan üreticilerden Coşkun Arslantürk ise, Perşembe İlçesi'ne bağlı Soğukpınar Köyü'nden fındığını pazara indirdiğini söyledi.

Zararına fındık sattığını belirten Arslantürk, "Yapacak bir şeyimiz yok. İşçiye borcumuz olduğundan bir kısım fındığımızı pazara indirmek zorunda kaldık. 4 liradan fındığı satarak yaklaşık 2 bin lira gelir elde ettim" dedi.

Arslantürk, geri kalan fındığını erken satmayı düşünmediğini de sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Ekonomi