Merkez'in yeni başkanı çok şaşırdı

İngiltere ile Türkiye'deki yıllık enflasyonun Mart ayında yüzde 4 olmasına "İlk defa gördüğüm birşey" diyerek şaşırdığını ifade eden Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Nisan'da da yine bir sürprizle karşılaştı. İngiltere'de yıllık enflasyonun Nisan'da yü

Merkez'in yeni başkanı çok şaşırdı

İngiltere ile Türkiye'deki yıllık enflasyonun Mart ayında yüzde 4 olmasına "İlk defa gördüğüm birşey" diyerek şaşırdığını ifade eden Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Nisan'da da yine bir sürprizle karşılaştı. İngiltere'de yıllık enflasyonun Nisan'da yüzde 4.5 çıktığı açıklandı. Türkiye'de yıllık enflasyon Nisan ayında yüzde 4.26 olmuştu.

Yıllar boyu enflasyon canavarıyla boğuşan Türkiye, bu kez Avrupa'nın en güçlü ekonomilerinden biri olan İngiltere'ye parmak ısırttı. Merkez Bankası'nın yeni Başkanı Erdem Başçı'nın "Bizdeki enflasyon yüzde 4, İngiltere'deki de 4. Bu ömrümde ilk defa gördüğüm bir şey" dediği enflasyon oranları yine şaşırtacak.

Merkez Bankası'nın "Ömrümde ilk defa gördüğüm şey" dediği enflasyon oranlarında yine bir ilk yaşandı. İngiltere'de enflasyon Türkiye'nin üzerine çıktı.

Türkiye'de enflasyon Mart'ta 41 yıl sonra yüzde 3.99'la yüzde 4'ün altına indikten sonra, Nisan'da giyime gelen zamlarla yeniden yüzde 4.26'ya çıkmasına rağmen, İngiltere'nin gerisinde kaldı.

İngiltere'de geçen ay TÜFE'nin yıllık bazda yüzde 4'ten yüzde 4.5 düzeyine yükseldiği açıklandı. Böylece enflasyon İngiltere'de Eylül 2008'den bu yana en yüksek düzeye çıktı. Eylül 2008'de İngiltere'de TÜFE yüzde 5.3'e çıkmıştı. Ülkede enflasyonun bu derece yükselmesinde ulaştırmada yaşanan fiyat artışları etkili oldu.

 

NİSAN AYI RAKAMLARI

TÜİK verilerine göre, Nisan ayı itibarıyla Türkiye'de ise enflasyon yüzde 4.26 seviyesinde. Buna göre, Türkiye'de enflasyon İngiltere'den düşük seviyede seyretti. İngiltere'de enflasyonun rekor kırdığı 2008 Eylül'ünde Türkiye'deki enflasyon yüzde 11.13'tü. Merkez Bankası Başkanı Başçı'nın İngiltere'nin Türkiye'den daha yüksek enflasyona sahip olması hakkında nasıl bir yorum yapacağı ise yeni bir merak konusu.

Erdem Başçı, 29 Nisan'da Enflasyon Raporu'nu açıklarken, ilginç bir örnek vererek enflasyonun geldiği noktanın altını çizdi.

Başçı iki çeyrek boyunca enflasyonun 5.2 puan gerilediğini ve Mart ayı itibarıyla yüzde 4 seviyesine düşerek Ocak Enflasyon Raporu'ndaki tahminlerinin alt sınırına yakın gerçekleştiğini anımsatan Başçı, İngiltere'de de enflasyonun şu anda yüzde 4 seviyesinde bulunduğuna dikkat çekti ve "Bu benim ömrümde ilk defa gördüğüm bir şey" açıklaması yapmıştı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler