Merkez Bankası Enflasyon beklentisini açıkladı

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı 2014 para ve kur politikasını açıkladığı toplantısına gerçekleştirdi.Erdem Başçı konuşmasına "2013 yılını sakin olduğunu söylemiştim. Yanılmışım. Erken konuşmamak lazımmış" diye başladı. Merkez Bankası Başkanı 2014'te fa

Merkez Bankası Enflasyon beklentisini açıkladı

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı 2014 para ve kur politikasını açıkladığı toplantısına gerçekleştirdi.

Erdem Başçı konuşmasına "2013 yılını sakin olduğunu söylemiştim. Yanılmışım. Erken konuşmamak lazımmış" diye başladı. Merkez Bankası Başkanı 2014'te faiz oynaklığını sıfıra yakın hale getirmek istediklerini söyledi. Başçı yılsonuna kadar her gün en az 450 milyon dolarlık döviz satım ihalesi gerçekleştireceğini açıkladı. Başçı Ocak ayında da en az 3 milyar dolar döviz ihalesi olacağını belirtti. Bu açıklamaların ardından dolar 2,0855 TL'ye geriledi.

İşte Erdem Başçı'nın konuşmasından satır başları...

"2013 yılını sakin olduğunu söylemiştim. Yanılmışım. Erken konuşmamak lazımmış."

"Bu yılın sonunda enflasyonun yüzde 7'nin üzerinde gerçekleşmesi mümkün. Böyle durumda hükümete mektup yazmamız gerekecek.Öngörülebilirlik tam yüzde 5 ile devam ediyoruz, artı-eksi 2 puan yanılma payımız var.  Merkez Bankası finansal istikrarı gözetmeye devam edecektir. Önümüzdeki dönemde yeni politika araçları kullanılmaya devam edecek.

TÜKETİCİ KREDİLERİ ARTIŞ HIZI YARI YARIYA DÜŞECEK

"Türk Lirası likidite politikası ile öngörülebilirliği bugün artıracağız kafalarda soru işareti kalmayacak. Döviz likiditesinde öngörülebilirliği artıracağız ufak bir miktar esneklik bırakacağız. Merkez Bankası likidite programı hızlı kredi büyümesinin önüne geçecek.

"Tüketici kredilerindeki artış hızının su anda yüzde 30'a yakın. BDDK ve bizim önlemlerimizle birlikte tüketici kredilerindeki artış hızını önce yüzde 20'ye ardından da yüzde 15'e düşüreceğiz.

REZERV OPSİYON KATSAYISI ARTIRALACAK

"Rezerv opsiyon katsayıları kademeli olarak artırılacak. Rezerv opsiyon mekanizmasında yüzde 40-60 arası dilimlerde katsayı 0,4 puan artırıldı. Döviz satım ihalelerine de devam edilecek.

"2014'te kısa vadeli faizlerde oynaklığı sıfıra yakın indirmek istiyoruz. Ağırlıklı ortalama faiz oranı oynaklığını kademeli olarak sıfıra çekiyoruz.

"Politikada sadeleşme ile piyasaya 1 milyar dolar sağlanacak.

"Uygulanmakta olan politikayla Merkez Bankası'nın reel ya da nominal herhangi bir kur hedefi yoktur.

YIL SONUNA KADAR HER GÜN EN AZ 450 MİLYON DOLAR SATILACAK

"Bugünden itibaren bu yılın sonuna kadar en az 450 milyon doları ihale yoluyla satacağız. Bu rakam minimumdur, Pazartesi, Salı daha da yukarı çıkabilir. Böylece sistemin fonlama ihtiyacını artırmış olacağız. Ocak ayında ise en az 3 milyar dolar döviz likiditesi sağlayacağız. Ocakta her gün minimum 100 milyon dolar ihale yapılacak. Böylece sistemin fonlama miktarı 40-42 milyar dolara çıkacak. Şubat ayında fonlama ihtiyacı artırılabilir."

"Enflasyona karşı çok güçlü bir faiz ayarlamasını Ağustos ayında yaptık.

"Türk Lirası şu an net bir şekilde aşırı satış bölgesinde. 1,92 TL kuru uzun vadeli projeksiyon olarak görülebilir.

YOLSUZLUK OPERASYONU

Operasyonla ilgili yasal süreç işliyor, bu yüzden yanıt vermeyeyim.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Ekonomi