Memurun 10 yıllık hizmet şartı düşürüldü

Devlet memurlarının vefatı halinde çocuklarına maaş bağlanması için aranan 10 yıllık hizmet şartının 5 yıla düşürülmesiyle mağdurların yüzü güldü.  5 yıl sigortası bulunan ve hayatını kaybeden 28 bin memurun geride kalan eş-çocuklarına maaş bağlandı.Ölüm

Memurun 10 yıllık hizmet şartı düşürüldü

Devlet memurlarının vefatı halinde çocuklarına maaş bağlanması için aranan 10 yıllık hizmet şartının 5 yıla düşürülmesiyle mağdurların yüzü güldü.  5 yıl sigortası bulunan ve hayatını kaybeden 28 bin memurun geride kalan eş-çocuklarına maaş bağlandı.

Ölüm aylığının şartlarında Emekli Sandığı mensupları için yapılan değişiklikler mağduriyetleri bitirdi. Devlet memuru için aranan 10 yıl hizmeti bulunma şartı yumuşatılarak 5 yıla indirildi.
 
Söz konusu düzenlemede 9 yıl sigorta primi yatırılan bir memurun vefatı durumunda eş ve çocuklarına maaş ödenmemesi etkili oldu. Bu mağduriyetlerin giderilmesi için vefat eden kamu çalışanlarının hizmet şartı 5 yıla indirildi. Yapılan düzenlemeyle 5 yıl ile 9 yıl 11 ay 29 gün hizmeti bulunan 28 bin kişiye ölüm aylığı bağlandı. Bu kişilere aylığa bağlandığına dair bilgi eve gönderilen mektupla ulaştırıldı. 
 
1 günde emeklilik
 
Sosyal Güvenlik Kurumu'nun vatandaş odaklı hizmetlerinde yeni bir döneme de girildi. Emekli yaşı ve primini doldurduğu halde aylarca emekli maaşına bağlanmak için bekleme derdi elektronik arşiv sistemiyle çözülecek. Şu anda 20-25 gün süren emekli aylığı bağlama süresi SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı hizmetlerinin tek arşivde toplanmasıyla tek tuşla 1 günde bitecek. SGK Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürü Cevdet Ceylan, emekli aylığına bağlama sürelerinin uzamasında hizmet birleştirmesinin etkili olduğunu belirtti.
 
Arşiv sistemine geçene kadar emeklilik dilekçesi vermeden önce hizmet birleştirmesi yapılmasını öneren Ceylan, "Emekli Sandığı, Bağ Kur ve SSK'da hizmeti bulunan sigortalılarımız bunları emeklilik dilekçesi vermeden 1 ya da 2 yıl önceden birleştirmeli. Böylece emekli aylığına bağlanması daha hızlı olur" dedi. 
 
Evde maaş ödenirken para vermeyin
 
10 milyon 400 bin emekliden 5 bin 596'sına yapılan evde maaş uygulamasına talebin artması için Kurum yeni çalışmalar yürütüyor. Bu çerçevede dilekçenin yanı sıra SGK internet sitesinden de evde maaş ödemesi talebinde bulunabilecek. Ancak Kurum yetkilileri, emekliye evlerinde yapılan maaş ödemelerinde de suiistimal uyarısı yaptı.
 
Yetkililer, "Aylıkların evde ödenmesini isteyenlerden ücret talep edilmiyor. Maaşı vermeyen gelenlerin PTT görevlisi olduklarından emin olup, kimlik sorun. Ücret istendiğinde ücret ödemeyin. Ücret talep ederlerse suiistimal vardır" uyarısı yaptı.  

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Ekonomi