LPG'ye de tavan fiyat geliyor!

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), sıvılaştırılmış petrol gazları (LPG) piyasasında tavan fiyat uygulamasına yönelik yönetmelik çalışmasını tamamladı.LPG piyasasında 2 ayı aşmamak üzere tavan fiyat tespit edilebilecek.Kurum, LPG piyasasına arz edile

LPG'ye de tavan fiyat geliyor!

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), sıvılaştırılmış petrol gazları (LPG) piyasasında tavan fiyat uygulamasına yönelik yönetmelik çalışmasını tamamladı.

LPG piyasasında 2 ayı aşmamak üzere tavan fiyat tespit edilebilecek.

Kurum, LPG piyasasına arz edilen mal ve hizmetlerin, güvenli ve ekonomik olarak rekabet ortamı içerisinde kullanıcılara sunumunun sağlanmasında şeffaflık, eşitlikçilik ve istikrarın sağlanmasına yönelik olarak piyasa faaliyetlerine ilişkin bazı mal ve hizmet fiyatlarının oluşturulması, uygulanması ile bunların ilgililere ve kamuoyuna açıklanmasına ilişkin usul ve esasları düzenlemek amacıyla LPG Piyasası Fiyatlandırma Sistemi Yönetmelik Taslağı hazırlayarak görüşe açtı.

Buna göre, piyasaya arz edilen mal ve hizmetlerin fiyatları serbestçe oluşacak.

Rafineri ve dağıtıcılar, lisansları kapsamında yaptıkları piyasa faaliyetlerine ilişkin fiyatları, erişilebilir dünya serbest piyasalarındaki fiyat oluşumunu dikkate alarak, tavan fiyatlar olarak kuruma bildirecek. Otogaz bayilik lisansı sahipleri otogaz satış tavan fiyatlarını ilan panolarında ilan edecek.

Hacim veya ağırlık ölçü birimi için dökme olarak kullanıcılara ve otogaz olarak otogaz bayilerine doğrudan ağırlık ölçüsü üzerinden veya tanker sayaçları ile teslimatta 15 derece sıcaklığa göre düzeltilmiş yoğunluk değeri ve düzeltilmiş hacim ile hesaplanan ağırlık değeri; otogaz olarak nihai kullanıcılara LPG satışlarında 15 derece sıcaklığa göre düzeltilmiş litre; tüplü LPG satışlarında tüp adedi ve kilogram ya da tüp cinsleri kullanılacak.

FİYAT DÜZENLEMELERİ VE DUYURULMASI

Fiyat değişikliği, bildirimin yapıldığı günü izleyen gün başından itibaren uygulamaya girecek ve değiştirilinceye veya herhangi bir nedenle durdurulmasına kadar uygulanacak.

LPG toptan ve dağıtım fiyatlarına ilişkin en az, en çok ve ortalama veriler, kurum internet sayfası aracılığıyla kamuoyuna açıklanabilecek. Dağıtıcılarca bayilerine iller bazında tavsiye edilen veya tavan olarak belirlenen fiyatların internet aracılığıyla açıklanması kurumca kararlaştırılabilecek.

TAVAN FİYAT AŞILAMAYACAK

LPG otogaz bayilik lisansı sahipleri, satışa sundukları otogazın tavan fiyatını istasyonlarının ön cephesinde, yoldan açıkça görünür şekilde konuşlandırılmış ilan panosunda ilan etmekle, ilan panosunda yer alan tavan fiyatların üzerinde otogaz satışı yapmamakla yükümlü olacak.

İlan panolarında, bayisi olunan dağıtıcı lisansı sahibinin marka ve logosu, bayilik lisansı sahibinin adı veya unvanı ile bayilik lisansının tarih ve sayısı da yer alacak. İstasyonda birden fazla ilan panosu bulunması halinde ilan panolarındaki otogaz fiyat bilgileri birbirleri ile aynı olacak.

PİYASAYA MÜDAHALE

LPG alım satımında fiyatlar, erişilebilir dünya serbest piyasa koşullarına göre oluşacak. Fiyat oluşumunda bu hususa aykırı davranılması halinde piyasaya müdahalede bulunulabilecek.

Kurum, LPG piyasasında faaliyetleri, rekabeti engelleme, bozma, kısıtlama amacını taşıyan, bu etkiyi doğuran veya doğurabilecek nitelikte anlaşma ya da eylemlerin piyasa düzenini bozucu etkiler oluşturması halinde, gerekli işlemlerin başlatılmasıyla birlikte, her seferinde 2 ayı aşmamak üzere faaliyetlerin her aşamasında, bölgesel veya ulusal düzeyde uygulanmak için taban ve/veya tavan fiyat tespitine gidebilecek.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler