KTÜ'lü öğrenciler Londra'da şampiyonluğu hedefliyor

Alternatif enerji çeşitleriyle taşıtlar üreten KTÜ’lü öğrenciler TTSO’ya sunum yaptı.

KTÜ'lü öğrenciler Londra'da şampiyonluğu hedefliyor

Alternatif enerji çeşitleriyle taşıtlar üreten KTÜ’lü öğrenciler TTSO’ya sunum yaptı. Ağustos ayında düzenlenecek yarışmaya katılacak olan öğrenciler Sirius ile 2017’de Londra’da düzenlenecek yarışmada şampiyonluğu hedefliyor.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) öğrencilerinin oluşturduğu Enerji Teknolojileri Topluluğu (ETT), alternatif enerji çeşitleriyle ürettikleri taşıtlarla dikkat çekiyor. Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nda (TTSO) bir sunum yapan öğrenciler, yeni projelerini anlattı.

AĞUSTOS AYINDA SİRİUS İLE YARIŞACAKLAR

KTÜ Makine Mühendisliği, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Yazılım Mühendisliği ve Endüstriyel Tasarım bölümlerinden toplam 18 öğrenciyle, Prof. Dr. Atilla Bilgin ve Yrd. Doç. Dr. Mustafa Aslan’ın danışmanlığında çalışmalarını sürdüren Enerji Teknolojileri Topluluğu, TTSO Başkanı Suat Hacısalihoğlu’nu ziyaret ederek, yeni projeleri hakkında bilgi verdi. Başkan yardımcıları Coşkun Kahraman ve Erkut Çelebi, yönetim kurulu üyeleri Tolga Avcı, Özcan İlarslan, Şaban Bülbül, İsmail Gençcelep, Emanullah Tüfekçioğlu ve Selahattin Bektaş’ın da hazır bulunduğu sunumda, e-Vira isimli araç üzerinde şase, kabuk, mekanik ve elektronik anlamda AR-GE faaliyetlerine devam edildiği, 2016 TÜBİTAK yarışları elektromobil kategorisinde yer almak için de yeni bir elektrikli taşıtın tasarımı ve üretimi konusunda çalışmalar yürütüldüğü belirtildi. Ağustos ayında düzenlenecek yarışa katılacak araca gökyüzündeki en parlak yıldız olan Sirius’un adını verdiklerini belirten öğrenciler, aracın birçok teknolojiyi ve günümüz taşıtlarının özelliklerini taşıdığını söyledi.

HEDEF 2017’DE LONDRA’DA BİRİNCİLİK

Enerji Teknolojileri Topluluğu’nun ayrıca 2017 yılında Londra’da düzenlenecek olan Shell Eco-Marathon yarışlarına da hazırlandığı, üretilecek elektrikli araç ile elektromobil kategorisinin şehir içi (Urban) konsept yarışlarına katılım sağlanacağı belirtildi. Londra’da yarışması planlanan aracın tek kişilik olup, elektrikli batarya ve elektrik motoru ile çalışacağı vurgulandı.

2015’TE BİRİNCİLİK KAZANDILAR

Mühendislik Fakültesi Makina Mühendisliği Bölümü’nden 9 öğrencinin girişimleriyle 2013 Kasım ayında kurulan ve halen çeşitli bölümlerden 18 öğrenciyle çalışmalarını sürdüren Enerji Teknolojileri Topluluğu, ülkemizin gelişmesi ve kalkınması için öngörülen yerli üretimi gerçekleştirmeyi, karbon emisyonunu azaltacak sistemlerin mühendislik açısından uygulanabilirlik düzeyinin araştırılıp günlük hayata uyumunu sağlamayı hedefliyor. Bu hususta bir yıl süren araştırma ve geliştirme sürecinin ardından alternatif yakıtlı taşıtlara yönelmeye karar veren topluluk, üretilen taşıt projeleriyle TÜBİTAK Alternatif Enerjili Araç Yarışları ile uluslararası yarışma olan Shell Eco-marathon yarışlarının Avrupa ayağına katılmaktadır.

Ayrıca bu yarışların dışında hibrit araç projesi üzerinde de Ar-Ge çalışmalarını yürütmektedir. 2014 yılında TÜBİTAK yarışlarında elektrikli araçtaki teknik arızadan dolayı yarışı tamamlayamayan topluluk, 2015 yılında ise E-vira aracıyla elektrikli araç kategorisinde yedincilik elde edip, Yerlilik Teşvik Ödülü almıştır. 2015 yılı TÜBİTAK yarışları hidromobil kategorisinde H-vira aracıyla 3. olup dereceye giren KTÜ’lü öğrenciler, Shell Eco-marathon 2015 Türkiye yarışlarında elektrikli araç Evrim-3 ile 1 kilowatt enerji ile 144 km yol alarak birinciliği kazandı.

TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, KTÜ öğrencilerinin çalışmalarının kendilerini heyecanlandırdığını ve bu tür çalışmaları her zaman desteklediklerini söyledi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Ekonomi