Kredi muslukları kapandı!

Döviz kuru ve faizlerde son yaşanan hızlı artış döviz borcu olan şirketleri zor durumda bırakırken, bankaların yeni dönem için önlemlerini aldığı ortaya çıktı. Özellikle doların 2.30 TL’nin üzerine fırladığı dönemde bankaların harekete geçtiği, kurumsal/t

Kredi muslukları kapandı!

Döviz kuru ve faizlerde son yaşanan hızlı artış döviz borcu olan şirketleri zor durumda bırakırken, bankaların yeni dönem için önlemlerini aldığı ortaya çıktı. Özellikle doların 2.30 TL’nin üzerine fırladığı dönemde bankaların harekete geçtiği, kurumsal/ticari ve KOBİ kredileri tarafında döviz kredisi kullanan müşterilerine ‘stres testi’ uyguladığı öğrenildi.

BAZI BANKALAR YÜZDE 15-20’SİNDE SIKINTI GÖRDÜ

Adı geçen segmentlerdeki müşterilerine “Kur 2.50 TL olursa şirketin durumu ne olur” diye stres testi uygulayan birçok bankanın, söz konusu senaryoda bilançolarının ağır tahribata uğrayacağını öngördükleri şirketlere kredi musluğunu kapadıkları ifade ediliyor. Sektörde, bazı bankaların kurumsal/ticari ve KOBİ alanındaki müşterilerinin yüzde 15-20’si ile kredi alışverişini kestiği ve kullanılan kredilerini kapatmaya davet ettikleri gelen bilgiler arasında.

Benzer stres testini BDDK da önceki gün yayımlanan raporda uyguladığını açıklamış ve Nisan 2013’ten bu yana doların TL karşısında yüzde 28 değerlendiğine dikkat çekmişti. 2008’in son çeyreğinde küresel krizden dolayı TL’nin 1 yılda yüzde 30 değer kaybettiğini belirtmişti. O dönemde döviz kredisi kullananların yüzde 3.3’ünün sorun yaşadığını belirten BDDK, aynı stres testi Aralık 2013’e uygulandığında, kredilerin takibe dönüşüm oranının 1.1 puan yükselebileceğini ifade etmişti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler