Korkutan senaryo! 1 dolar 3 TL olur mu?

Bugün Merill Lynch tarafından yazılan bir rapor sonrasında bu görüş tartışılmaya başlandı.Birçok uzmana göre FED sonrası dolar/TL'de bir şok olabilir fakat kurda 3 liraya kadar çıkması konusunda farklı görüşler var.ING Bank Döviz Masası Müdürü Burçin Meti

Korkutan senaryo! 1 dolar 3 TL olur mu?

Bugün Merill Lynch tarafından yazılan bir rapor sonrasında bu görüş tartışılmaya başlandı.

Birçok uzmana göre FED sonrası dolar/TL'de bir şok olabilir fakat kurda 3 liraya kadar çıkması konusunda farklı görüşler var.

ING Bank Döviz Masası Müdürü Burçin Metin, piyasaların uzun zamandır FED'in faiz artırımını fiyatladığı için olası faiz artırımında dolar/TL'de bu seviyelerin oluşmayacağını belirtti. Metin, "Piyasa bir yıldan beri FED'in faiz artırımını fiyatlıyor.

FED'in faiz artırımında elbette dolar güçlenir. Fakat dolar/TL kuru 3 lira olmayacaktır. Türkiye'nin kendi hikayesi FED'in etkilerinden daha önemli. Türkiye, gelişmekte olan ülkelerden negatif ayrılıyor. Esas sıkıntı seçimden sonraki tablo ile ilgili" ifadelerini kullandı.

2.90 SEVİYELERİ MÜMKÜN

TEB Stratejisti Erkin Işık ise reel kura dikkat çekerken, 2.90 seviyelerinin mümkün olduğuna işaret etti. Işık, "Reel kur olarak çok zayıf yerde değiliz. Reel kur Merkez Bankası'nın daha önce müdahale ettiği seviyelerden uzak görünüyor.

Merkez Bankası'nın Ocak 2014'te müdahale ettiği reel kur seviyelerinden yüzde 8 uzağız. Bugünün kurları üzerinden bir hesaplama yapılırsa dolar/TL'de 2,90 seviyeleri söz konusu olabilir.

Tabii ki dolar/TL kurunu yurt dışındaki gelişmeler de etkileyecektir. FED faiz artırana kadar gelişmekte olan ülkelere iştah olmayacaktır" dedi.

AZ Global Yatırım Stratejisti Yiğit Arslan, hali hazırda kötü senaryoların fiyatlamaların içinde olduğunu söyledi: Yiğit Arslan, "Şu anda dolar/TL'nin bulunduğu seviyeler carry yatırımcısı için başa baş noktasında. Yatırımcı dolar bazında sıfır faiz kazanmış durumda. Oldukça kötü bir senaryonun şu an fiyatların içinde olduğunu söylemek mümkün. Piyasada böyle bir beklenti yok ama şayet FED haziranda faiz artırımı yaparsa 2,70-2,80 üzeri fiyatlar, politik riskin kura yansıması ile söz konusu olur" diye konuştu.

Bugün Merrill Lynch'ten FED'in olası faiz artışı sonrasında doların TL karşısında 3 seviyesine çıkabileceği açıklaması geldi. Bu açıklama daha önce piyasada telaffuz edilen 3 lira seviyelerine ilişkin yeni bir örnek olarak kaydedildi. Uzmanlara göre dolar/TL kurunda bu seviyeden bahsedebilmek için FED dolayısıyla yurt dışındaki etkiler ile birlikte seçim sonrası koşulları da dikkate almak gerekiyor.

Yılbaşından bu yana TL yüzde 13,2 ile dolar karşısında en çok değer kaybeden para birimi konumunda. Onu yüzde 12 ile Brezilya reali izliyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler