Kömürde korkulan olmadı

Rusya’nın geçtiğimiz Mayıs ayında Trabzonlu kömür ithalatçılarına kömür göndermemesi nedeniyle şehirde kömür satışı yapan firmalar sıkıntı yaşarken, kalorifer yakıtı olarak kullanılan ve geçtiğimiz kış ortasında tonu 280 dolar olan ithal kömürün tonu Mayı

Kömürde korkulan olmadı

Rusya’nın geçtiğimiz Mayıs ayında Trabzonlu kömür ithalatçılarına kömür göndermemesi nedeniyle şehirde kömür satışı yapan firmalar sıkıntı yaşarken, kalorifer yakıtı olarak kullanılan ve geçtiğimiz kış ortasında tonu 280 dolar olan ithal kömürün tonu Mayıs ayında 380 dolara kadar çıkmıştı. Şehirdeki birçok site ve apartman yöneticisi kömür fiyatlarındaki artış nedeniyle kömür satan firmalara başvururken, firmalar ise fiyatların artabileceği ve Rusya’nın kömür göndermeyeceği düşüncesiyle elindeki stoklarını tüketmemek için kömür satışına yanaşmak istememişti. Ancak Trabzon’da fiyatların artacağı yönündeki iddialar da korkulan olmadı ve kömür fiyatları kış öncesi 320 dolara geriledi.
 

Konuyla ilgili bilgi veren Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Yönetim Kurulu üyesi İsmail Öztürk, kömür piyasasında her yıl spekülatif olarak bir fiyat artışı yaşandığını belirterek “Benzer bir fiyat artışı 2 yıl önce de yaşanmış ve kömürün tonu 450-500 tonlara çıkmıştı. Ardından zirveyi gören fiyatlar hızla inişe geçmişti. Benzer bir durum bu yıl da yaşandı” dedi.
 

Kömür satışı yapan Ersin Aktürk ise “Çin enerji açığını Rusya’dan aldığı kömürden sağlıyor. Rusya’da kömür silahını bize karşı kullanmak istiyor. Sezon başında Rusya Çin’e kömür ihracını arttırınca Türkiye’ye gelen kömür miktarı yüzde 50 civarında azaldı. Bu nedenle kömür az ithal edilinece talebi karşılayamadı. Bu yüzden kömürün tonu 380 dolara çıkmıştı. Ancak iç piyasada ithalatçılar rekabete gidince kömür fiyatları 325 dolara kadar geriledi” diye konuştu.
 

Öte yandan son 3 yılda kömür fiyatlarının Trabzon’da 225 dolar ile 380 dolar arasında değişen fiyatlarla satıldığı öğrenildi.
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Ekonomi