İşte Merkez'in faiz kararı !

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, borç verme faiz oranını 50 baz puan artırdı. Ağustos ayı toplantısında gecelik faiz oranlarından Merkez Bankası borçlanma faiz oranını yüzde 3.5 düzeyinde sabit tutan Kurul, borç verme faiz oranını yüzde 7.25’ten yüz

İşte Merkez'in faiz kararı !
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, borç verme faiz oranını 50 baz puan artırdı. Ağustos ayı toplantısında gecelik faiz oranlarından Merkez Bankası borçlanma faiz oranını yüzde 3.5 düzeyinde sabit tutan Kurul, borç verme faiz oranını yüzde 7.25’ten yüzde 7.75’e yükseltti.
 
Ağustos ayından itibaren enflasyonda öngörülen düşüşün başlaması beklendiğini ifade eden Kurul, hedefin oldukça üzerinde seyreden enflasyon göstergelerinin fiyatlama davranışları üzerindeki olumsuz etkilerini sınırlamak amacıyla para politikasındaki temkinli duruşun güçlendirilmesine karar verildiğini bildirdi. Kurul, enflasyon görünümü orta vadeli hedeflerle uyumlu olana kadar para politikasının temkinli duruşu korunacağını, gerektiğinde ek parasal sıkılaştırmaya gidilebileceğini vurguladı.
 
Mayıs ayından bu yana küresel düzeyde para politikalarına ilişkin artan belirsizlik nedeniyle sermaye akımlarında gözlenen zayıflama sürdü. Kurul, böyle bir konjonktürde daha temkinli bir para politikası duruşunun da katkısıyla kredi büyüme hızlarının kademeli olarak daha makul düzeylere geleceği değerlendirmesinde bulundu.
 
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), borç verme faiz oranının üst sınırını 50 baz puan artırdı. Ağustos ayı toplantısında gecelik faiz oranlarından Merkez Bankası borçlanma faiz oranını yüzde 3.5 düzeyinde sabit tutan Kurul, borç verme faiz oranını yüzde 7.25’ten yüzde 7.75’e yükseltti. Açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranı ise yüzde 6.75 düzeyinde sabit tutuldu. PPK’nın, bugün gerçekleştirdiği Ağustos ayı toplantısına Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Ahmet Faruk Aysan, Murat Çetinkaya, Turalay Kenç, Necati Şahin, Abdullah Yavaş ve Mehmet Yörükoğlu katıldı.
 
Erdem Başçı başkanlığında toplanan PPK, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı ile banka bünyesindeki Bankalararası Para Piyasası ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Repo-Ters Repo Pazarı’nda uygulanmakta olan faiz oranlarına ilişkin aldığı kararları açıkladı. Buna göre Kurul Ağustos ayı toplantısında politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 4.5 düzeyinde sabit tuttu. Nisan 2013'te yüzde 5 düzeyinde olan politika faizi oranı, Mayıs ayında 50 baz puanlık indirimin ardından yüzde 4.5'e gerilemişti. Politika faizi son 4 aydır bu düzeyini koruyor.
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler