İstanbul kümeye düştü!

Global piyasaların lider insan kaynakları yönetim danışmanlığı firması Mercer’in altı kıtada 214 şehri kapsayan 2011 yılı Yaşam Maliyeti Araştırması sonuçları açıklandı. Geçen senenin ilk üçü olan Luanda, Tokyo ve N’Djamena’nın sıralamaları değişmedi. Geç

İstanbul kümeye düştü!

Global piyasaların lider insan kaynakları yönetim danışmanlığı firması Mercer’in altı kıtada 214 şehri kapsayan 2011 yılı Yaşam Maliyeti Araştırması sonuçları açıklandı. Geçen senenin ilk üçü olan Luanda, Tokyo ve N’Djamena’nın sıralamaları değişmedi. Geçen yıl pahalılıkta 44. sırada yer alan İstanbul ise bu yıl 70. sıraya geriledi. Bu sene araştırmada Afrika, Asya ve Avrupa şehirleri ilk 10 sırayı aldı.

Tüm dünyada 40’tan fazla ülkede 25 binin üzerinde müşterisine hizmet veren lider insan kaynakları yönetim danışmanlığı firması Mercer’ın her yıl gerçekleştirdiği en önemli araştırmalarından biri olan Yaşam Maliyeti Araştırması sonuçlandı. Araştırma; altı kıtada 214 şehri kapsıyor ve her bir şehirde konut, ulaşım, yiyecek, giysi, ev eşyaları ve eğlence dâhil olmak üzere 200’den fazla kalemin karşılaştırmalı maliyetlerini ölçüyor. Bu maliyetler işverenlerin expat çalışanların ücretlendirmesinde kullanılıyor. 2011 yılı maliyet araştırmasında ilk üçü Luanda, Tokyo ve N’Djamena sırasıyla paylaştı. Moskova, Cenevre ve Osaka 2010 yılında da olduğu gibi 4,5 ve 6. sıraları aldı. Yaşam maliyeti en düşük şehir ise Karachi oldu. Geçtiğimiz yıl aynı araştırmada 44. sırada yer alan İstanbul bu sene 70. sırada yer aldı ve yaşam maliyeti açısından geçen yıla göre daha ‘ucuz’ bir şehir olarak listede yerini aldı. 

ARAP BAHARI VE AFETLER DENGEYİ DEĞİŞTİRDİ

100 puana sahip referans şehir New York’un baz alındığı ve döviz hareketlerinin Amerikan dolarına kıyaslanmasıyla sıralamanın yapıldığı Mercer Araştırması’nda, bu sene Luanda geçen sene olduğu gibi birinci oldu ve Karachi’den 3 kat daha pahalı bir şehir olarak dikkat çekti. 

Araştırmaya göre data toplama evresinde; dünyada yaşanan doğal afetler, Orta Doğu’da yaşanan siyasi ve sosyal dalgalanma, yurtdışında çalışan ve expat olarak adlandırılan kitlenin yaşam koşullarını belirli oranda etkiledi. Para birimlerinde yaşanan değişimlerle bu dalgalanmanın neden olduğu konut, ulaşım gibi alanlardaki yüksek fiyatlar ve özellikle benzin fiyatlarındaki artış, sıralamalarda büyük değişikliklere neden oldu.

ATEŞ PAHASI NEW YORK

Araştırmada 32. sırada yer alan New York, Amerika’nın en pahalı şehri olurken Los Angeles listeye 77’inci sıradan girdi. Chicago ve Washington ise 108’inci sırayı paylaştılar. Buna göre; Los Angeles ve Chicago listede bir önceki yıla göre sırasıyla 22 ve 17 basamak gerilerken; Washington ise geçen seneye göre 3 basamak yukarı çıktı. Genel olarak bakıldığında, araştırmaya göre Amerika’da konut fiyatları ekonomin düzelmeye başlaması ve talebin artmasına bağlı olarak yükseldi.

MOSKOVA EL YAKIYOR

Bu yılki araştırmada sadece 3 Avrupa şehri ilk 10’a girdi. Moskova Avrupa’daki en pahalı şehir ünvanını korumaya devam ederken, İsviçre şehirleri Cenevre ve Zürih 2. ve 3. sırayı aldı. Londra 18, Milan 25 ve Paris 27’inci sıradan listede yerini aldı. Avrupa’da en büyük çıkışı Stockolm gösterdi ve 76. sıradan 39. sıraya yükseldi. Bunun sebebi ise İsveç Kronu’nun Amerikan Doları karşısında değer kazanması olarak gösterildi.

ASYA-PASİFİK YÜKSELİŞTE

Avustralya şehirleri yerel para biriminin Amerikan Doları karşısında yaklaşık %14 değer kazanması ile listede inanılmaz bir sıçrayış gösterdi. Konaklama ücretlerinin de yukarı çıkması ile listede Sidney 14. sıraya, Melbourne ise 21. sıraya yükseldi.

Asya’da ise Tokyo 2’nci, Osaka 6’ncı, Singapur 8’inci ve Hong Kong 9’uncu sıradan listeye girdiler. Bu kıtada konaklama yapılabilecek yerlerin azlığı buna karşın talebin çokluğu pahalılığı tetikleyen faktör oldu.

ORTADOĞU UCUZLADI

Expat dünyası olarak bilinen Ortadoğu’da konaklama ücretlerinin düşmesi ile yaşam maliyetinde ucuzlama görüldü. Dubai ve Abu Dhabi sıralamada geriledi ve sırasıyla 81 ve 67. noktaya yerleşti. Geçen seneye göre Ortadoğu’da ucuzlama göstermeyen tek şehir ise Riyad oldu. Orta Doğu’nun yaşam maliyeti en yüksek şehri ise Abu Dhabi olarak belirlendi.

Mercer Yaşam Maliyeti Araştırması çokuluslu şirketler ve hükümetlere yurtdışındaki çalışanlara ödenecek ücretler konusunda rehberlik ediyor.

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler