İşsize 2 bin lira maaş!

Hükümet, işsizlik maaşında çıtayı yükseltecek. İşsizlik maaşı ile ilgili 6 önemli adım atacak olan hükümet, hem işsizlik maaşından yararlanma koşullarını esnetecek, hem işsizlik maaşı süresini uzatacak, hem de işsizlik maaşına kademeli artış getirecek.Mev

İşsize 2 bin lira maaş!

Hükümet, işsizlik maaşında çıtayı yükseltecek. İşsizlik maaşı ile ilgili 6 önemli adım atacak olan hükümet, hem işsizlik maaşından yararlanma koşullarını esnetecek, hem işsizlik maaşı süresini uzatacak, hem de işsizlik maaşına kademeli artış getirecek.

Mevcut sistemde işsizlik maaşı, son 4 ayda alınan brüt ücretin ortalamasının yüzde 40'ı oluyor. Ancak işsizlik maaşı, brüt asgari ücretin yüzde 80'ini geçemiyor. Kişi ne kadar maaş alırsa alsın, işsiz kalındığında eline brüt asgari ücretin yüzde 80'inden fazlası geçemiyor. Halen brüt asgari ücret bin 201,5 TL olarak uygulanıyor.

Buna göre; işsiz kalanlara, damga vergisi kesilmiş olarak 476,95 ile 953,90 TL arasında değişen işsizlik parası veriliyor. Yapılacak düzenleme ile, primi yüksek yatanlar işsiz kaldığında daha fazla para alacak.

Edinilen bilgiye göre, işsizlik maaşında tavanın 2 bin liraya çıkması bekleniyor. Son 3 yılda 600 gün sigortalılık şartının 100 güne, son 4 aydaki sigortalılık şartının ise bir aya indirilmesi de planlanıyor. İşsizlik maaşı süresi de 10 aydan 16 aya çıkacak.

6 AYDA 750 BİN GENCE İŞ
 
Hükümet ve iş dünyasının birlikte yürüttüğü istihdam seferberliği, meyvesini verdi. Türkiye İş Kurumu, tüm illerde binlerce işyerini ziyaret ederek işgücünün fotoğrafını çekti. Sokak sokak tüm işverenlerin hangi nitelikte personele ihtiyacı olduğu belirlendi. İşverenlerin talepleri dikkate alınarak yıl sonuna kadar 750 bin genç işe yerleştirilecek.
 
İŞÇİNİN HAKKINI YİYENE HAPİS
 
Emekli olunca maaşının yıllarca SGK'ya yarı yarıya eksik bildirildiğini fark eden işçinin açtığı davada, mahkeme emsal teşkil edecek bir karar aldı.

Çalışanın bordrosunu sahte imzayla düzenlediği tespit edilen işveren hakkında 1 yıl 15 gün hapis cezası verildi. Böylece gerçek maaşları bordroda göstermeyen işverenler, sahtecilikten ceza alacak. Bu işverenlere ayrıca vergi cezası da kesilecek. Karar emsal teşkil edecek.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Ekonomi