İşini bilen memura zam

Yeni yasa ile memurun verimliliği ölçülecek çok çalışan çok az çalışan az maaş alacak.Yeri değiştirilen mahkemeye başvurup geri dönemeyecek.Kamu personel sisteminde radikal düzenlemeler gündemde. 657 sayılı yasadaki memurun tanımı değişecek. Memurun iş gü

İşini bilen memura zam

Yeni yasa ile memurun verimliliği ölçülecek çok çalışan çok az çalışan az maaş alacak.Yeri değiştirilen mahkemeye başvurup geri dönemeyecek.

Kamu personel sisteminde radikal düzenlemeler gündemde. 657 sayılı yasadaki memurun tanımı değişecek. Memurun iş güvencesi ortadan kaldırılacak.

Hükümet, “günün şartlarına uygun” bir memuriyet sistemi için düğmeye bastı. 2023 Vizyonu’na, hükümetin kamu personel sistemini değiştirme hedefi de girdi. Yeni sistemle ilgili değişiklik çalışmasının Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yürütüldüğü ve sistemde radikal değişiklikler yapılmasının planlandığı öğrenildi.

Günün şartına uygun memur

Ak Parti’nin 30 Eylül’de gerçekleşen kongresinde ortaya konulan 2023 vizyonu, bir deklarasyonla kamuoyuna açıklandı. Yayınlanan deklarasyon Ak Parti’nin çeşitli alanlardaki duruşunu, yaklaşımını ortaya koydu. Bu kapsamda ekonomi ve çalışma hayatına ilişkin görüş, yaklaşım ile kararlar da yer aldı.

Söz konusu deklarasyonun çalışma hayatına ilişkin bölümünde bugüne kadar yapılanlar anlatılırken, önümüzdeki dönem için de “Kamu personel rejimini yeniden ele alarak günün şartlarına ve geleceğin ihtiyaçlarına cevap veren yeni bir kamu personel sistemini hayata geçireceğiz” dendi.

Paylaşılmayan çalışma

Bakanlığın 46 yıllık 657 sayılı devlet memurları yasasını rafa kaldıracak çalışmayı memur konfederasyonlarıyla da paylaşmadığı, çalışmanın sadece bakanlık bürokratlarından oluşan dar bir grup tarafından sürdürüldüğü belirtildi.

Edinilen bilgiye göre, yeni kamu personel rejiminde en temel düzenleme olarak “verimlilik” ilkesi getirilecek. Bu ilkeye bağlı olarak memurun iş güvencesi ortadan kaldırılacak. Böylece memurların da işçiler gibi işten çıkarılmaları mümkün olacak.

Memur maaşları da sadece “katsayı-gösterge”, “derece-kademe” sisteminden ibaret olmayacak. Yeni sistemde memurların maaşlarında da performans kriteri geçerli kılınacak. Memurun verimliliği ölçülerek çok çalışanın çok, az çalışanın az maaş alması sağlanacak. Bu durumu bürokratlar “verimli memur ile verimsiz memur arasında fark olacak” şeklinde açıkladı.

Yeni sistemde idarenin görevden alma ve görev yeri değiştirme insiyatifini kullanma şartları genişletilirken, görev yeri değiştirilen bürokratın mahkeme kararıyla geri dönmesinin yolu sınırlandırılacak. Hükümetlerin kendi kadrosuyla çalışabilmesi için “sözleşmeli” uygulaması da yaygınlaştırılacak.

Anayasa değişikliği lazım

Memur örgütlerinin büyük tepkisini çekeceği tahmin edilen bu değişiklikler çerçevesinde memur tanımının değiştirilmesi, bu amaçla Anayasa’da değişiklik yapılması da gündeme geldi. Yeni Anayasa’nın yazımı çalışmalarının uzaması durumunda yeni personel rejimi için 128. maddenin tek başına değiştirilebileceği belirtiliyor. Özellikle “sürekli görev” ifadesinin Anayasa’dan çıkarılmasının düşünüldüğü kaydediliyor.

Bu madde şöyle:

“Devletin, kamu iktisadi teşebbüsleri ve diğer kamu tüzelkişilerinin genel idare esaslarına göre yürütmekle yükümlü oldukları kamu hizmetlerinin gerektirdiği asli ve sürekli görevler, memurlar ve diğer kamu görevlileri eliyle görülür.”

Yeni kamu personel rejiminde en temel düzenleme olarak “verimlilik” ilkesi getirilecek.

-Bu ilkeye bağlı olarak memurun iş güvencesi ortadan kaldırılacak. Böylece memurların da işçiler gibi işten çıkarılmaları mümkün olacak.

-Memur maaşları da sadece “katsayı-gösterge”, “derece-kademe” sisteminden ibaret olmayacak. Yeni sistemde memurların maaşlarında da performans kriteri geçerli kılınacak.

-Memurun verimliliği ölçülerek çok çalışanın çok, az çalışanın az maaş alması sağlanacak.

-Yeni sistemde idarenin görevden alma ve görev yeri değiştirme insiyatifini kullanma şartları genişletilirken, görev yeri değiştirilen bürokratın mahkeme kararıyla geri dönmesinin yolu sınırlandırılacak.

-Hükümetlerin kendi kadrosuyla çalışabilmesi için “sözleşmeli” uygulaması da yaygınlaştırılacak.

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Ekonomi