IŞİD'den borsaya sert etki

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) ve diğer İslamcı militan grupların Musul'da Türk konsolosluğunu ele geçirmesiyle artan Irak kaynaklı jeopolitik riskler bugün Borsa İstanbul'u da vurdu.Özellikle ikinci seansta artan sert satış dalgası sonucu Borsa İstanbul g

IŞİD'den borsaya sert etki

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) ve diğer İslamcı militan grupların Musul'da Türk konsolosluğunu ele geçirmesiyle artan Irak kaynaklı jeopolitik riskler bugün Borsa İstanbul'u da vurdu.

Özellikle ikinci seansta artan sert satış dalgası sonucu Borsa İstanbul günü 2.651 puanlık kayıpla 79.020 puandan puandan tamamladı. Hisse senetleri gün sonunda 3,25'lik değer düşüşü yaşadı.

DOLAR 2.10 LİRANIN ÜZERİNDE

 Gelişmekte olan piyasalardaki olumsuz seyir ve Musul kaynaklı risklerle dolar 2,1050'ye çıktı. Bir bankanın döviz işlemcisi, "Güney Afrika randı öncülüğünde bu sabah gelişmekte olan piyasalarda bozulmaya paralel TL'de de değer kaybı vardı. Ancak Musul'daki gelişmelerin baskısı hissedilmeye başladı ve TL benzer para birimleri arasında en kötü performansı gösteriyor. Ayrıca ABD 10 yıllık tahvil faizlerindeki yükseliş de etkili" dedi.

Bir bankanın döviz işlemcisi, "Güney Afrika randı öncülüğünde bu sabah gelişmekte olan piyasalarda bozulmaya paralel TL'de de değer kaybı vardı. Ancak Musul'daki gelişmelerin baskısı hissedilmeye başladı ve TL benzer para birimleri arasında en kötü performansı gösteriyor. Ayrıca ABD 10 yıllık tahvil faizlerindeki yükseliş de etkili" dedi.

BÖLGEDE İŞ YAPAN ŞİRKETLER KAYIPTA

Irak'ta iş yapan ve borsada işlem gören şirket hisselerinde de satışlar kuvvetlendi. Irak'taki

faaliyetleri 1 milyar dolar ile toplam iş portföyünün yaklaşık yüzde 34'ünü oluşturan Enka

İnşaat, en çok etkilenen hisse olarak öne çıktı. Enka İnşaat Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Geçek, şirketin projelerinin Kuzey'de olduğunu ve şirketi direk ilgilendiren olumsuz bir durum bulunmadığını söyledi. Tüpraş da petrolünün bir kısmını Irak'tan tedarik eden şirket olarak öne çıkıyor.

Musul'daki çatışmaların Türk çimento ihracatçı şirketlerini etkileyebileceğini öngören İş

Yatırım Araştırma Müdürü Emre Sezan, "Irak yüzde 17 pay ile Türkiye'nin ikinci büyük çimento

ihracat pazarı. Mardin Çimento'nun Irak'a ihracat oranı yüzde 30 seviyesinde bulunuyor. Şirket

yönetimi, Irak ihracatlarında önemli yavaşlama beklemiyor çünkü ihracatın büyük kısmı ülkenin

Kuzey'ine gidiyor. Hisse için hafif negatif" değerlendirmesini yaptı.  Limak Çimento Grup Başkanı Gültekin Aksüyek, "Eğer IŞID Kuzey Irak ile bir çatışmaya girmezse ve Kuzey Irak'taki yatırımlarda bir azalma meydana gelmezse birim ihracatımızda bir azalma veya olumsuz etkilenme olacağını sanmıyorum. İhracatımız genellikle Zaho, Dohuk, Erbil ve Süleymaniye kentlerine. Türkiye'den Kipaş, Sanko, Oyak ve bizim bu bölgelere ihracatımız var" dedi.

Aksüyek, Limak olarak son 4-5 yıldan bu yana Türkiye'deki iç talebin artması nedeniyle Irak'a ihracatlarını yıllık 2 milyon tondan 400 bin tonlu seviyelere düşürdüklerine dikkat çekti. Borsa şirketlerinden Coca Cola İçecek'in Kuzey ve Güney Irak'ta operasyonları bulunurken, 2013 yılı sonu itibariyle şirketin konsolide satış hacminin yüzde 9.2'sini oluşturuyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler