İşçiye yurtdışı kapısı genişledi

 Yurtdışındaki şantiyelerine Türk işçisi götüren müteahhitlere 5 puanlık işveren prim desteği yasalaştı. Yeni düzenlemelerle yurtiçinde de 1 milyon işçi için prim desteği verilecek İstihdamı artırmaya yönelik çalışmalara bir yenisi daha eklendi. Meclis'e

İşçiye yurtdışı kapısı genişledi

 

Yurtdışındaki şantiyelerine Türk işçisi götüren müteahhitlere 5 puanlık işveren prim desteği yasalaştı. Yeni düzenlemelerle yurtiçinde de 1 milyon işçi için prim desteği verilecek
 
İstihdamı artırmaya yönelik çalışmalara bir yenisi daha eklendi. Meclis'e sunulan torba yasada yer alan maddeyle hem yurtdışında hem yoksul illerde işçi çalıştıran işverene yeni prim teşviki getiriyor.
 
Teşvikin yurtdışı ayağında müteahhitlik sektörü yer alıyor. Yurtdışındaki şantiyelerinde çalıştırmak üzere Türkiye'den işçi götüren müteahhitlerin ödeyeceği işveren sigorta priminin 5 puanlık kısmı Hazine tarafından karşılanacak.
 
600 bin kişi götürebilirdik
 
Müteahhitler yaklaşık 10 yıl önce yurtdışında 3 milyar dolar civarında projeyi yürütürken şantiyelerinde 60 bin Türk işçisi istihdam ediyordu. Bugün proje tutarı 30 milyar dolara yaklaştı ancak işçi sayısı 60 binlerde kaldı.
 
Müteahhitler, 600 binlere ulaşması gereken işçi sayısının prim yükü başta olmak üzere bir dizi nedenden dolayı gerilediğini, teşvikle yeni bir artışın yakalanabileceğini söylemişlerdi. Ekonomi yönetimi, bu talepler üzerine 5 puanlık teşviki müteahhitlere sunmuş oldu.
 
Yoksul şehre 5 artı 6 puan
 
Özel sektörde iş yapan, prim borcu bulunmayan bütün işverenler 2008'den bu yana çalıştırdıkların sigortalıların işveren hisseleri üzerinden 5 puanlık prim indiriminden yararlanıyor. Torba tasarıyla, Bakanlar Kurulu'nun sosyo ekonomik gelişmişlik endeksi dikkate alarak belirleyeceği illerde, 10 ve üzerinde sigortalı çalıştıran işverenlere ilave olarak 6 puana kadar prim indirimi daha verilecek.
 
1 milyon işçi için 1 milyarlık teşvik
 
Yapılan hesaplamalara göre düzenlemenin yurtiçindeki 6 puanlık ilave destek bölümünden yaklaşık 50 bin işyeri ve 1 milyona yakın sigortalı yararlanacak.
 
İşverenin maliyeti 6 puanlık indirim sayesinde işçi başına 59 lira civarında düşecek. İşverenin üzerindeki yükü üstlenecek Hazine ise bu teşvikler için yaklaşık 1 milyar lira SGK'ya ödeme yapacak.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Ekonomi