İpekyolu İşadamları zirvesi yapıldı

Trabzon’da 2. İpekyolu İşadamları Zirvesi gerçekleşiyor. Organizasyonun ilk gününden satırbaşları...Bu yıl 2.si düzenlenen İpekyolu İşadamları zirvesine Trabzon ev sahipliği yapıyor. Bugün Novotel’de düzenlenen organizasyona diğer ülkelerden de katılım va

İpekyolu İşadamları zirvesi yapıldı

Trabzon’da 2. İpekyolu İşadamları Zirvesi gerçekleşiyor. Organizasyonun ilk gününden satırbaşları...

Bu yıl 2.si düzenlenen İpekyolu İşadamları zirvesine Trabzon ev sahipliği yapıyor. Bugün Novotel’de düzenlenen organizasyona diğer ülkelerden de katılım var.

İpekyolu zirvesine Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak, Gürcistan Acera Özerk Bölge Başkanı Levan Varşalomiç, Kırgızistan Ekonomi Düzenleme Bakanı Uçkunbek Taşbaev, Azerbaycan Nahcivan Ekonomi Bakanı Famil Seyidov, Afganistan Sanayi Ticaret Bakanı Ghulam Muhammed Yaylavi, KKTC Maliye Bakanı Ersin Katar’ın katılması bekleniyor.

Toplantı şuan itibari ile başladı. Devlet Bakanı Zafer Çağlayan’ın hava muhalefeti nedeniyle toplantıya gecikmeli olarak katılması bekleniyor.

Bu büyük organizasyona oldukça çok katılım olduğu gözlemleniyor. Gerek Türkiye'den gerekse yurt dışından katılımlar var.

Toplantının 2. bölümü başlıyor.

Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı kurucusu Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık konuşma yapıyor.

Bu toplantı bölgemizin huzuruna ve refahına katkıda bulunacaktır. Küreselleşen dünyada bu küresel dünyanın ana motorunda unsurlar olduğunu ve bu unsurların çok ciddi çalışmalar yürüttüğü biliniyor. Ekonomik kalkınma modellerinden en önemlisi bölgesel kalkınma modelidir. AB ve son dönemlerde dünyanın en hızlı kalkınan bölgesi olan Karadeniz ve Kafkaslardır. Karadenizimizde neden kalkınmasın diyoruz. Biz sadece mal ve hizmet değil bunları işlemesini ve ülkeler arası geçişini ve ulaşımının kolaylaştırımı politikasını gerçekleştirmekteyiz.Türkiye- Rusya arası vizesiz ulaşım uygulaması yürürlüğe koyuldu. İnşallah diğer ülkelerle de görüşmeler devam ediyor. Bölgemizin kalkınmasında bölgemizdeki ürünlerin ve işadamlarının seyahati mümkün kılındığında çok önemli bir unsurdur. Sizleri ekonomik ticari görüşmeler planladığınız bu organizasyona teşriflerinizi diliyorum. İpekyolu İş adamları zirvesi 3 yılda bir yapılarak Trabzon’un da kültürel, turizm adına sizleri Avrupa Olimpiyatlarına davet ediyoruz.

Keşif Şabbir, “İkinci Trabzon işadamları zirvesini düzenleyenlere ve bu fırsatı bana verenlere teşekkür ediyorum. Gelen tüm delegasyonlarını dinliyorum. Pakistan’la ilgili 5 dakika konuşmak istedim. Küresel bir köy haline gelmiş dünya halindeyiz. Biz bu zirveden ayrıldığımızda eminim elimizde iş yapmak için farklı bir kategori olacak. Türkiye- Pakistan arasında dostluk vardır. Her zaman Türkiye 130 milyar dolarlık ihracat hedeflerini tutturdular. Teşekkür ediyorum. 2008’de olan durumdan Pakistan da nasibini aldı. İş dünyasını destekleyen bir ülke. Farklı ülkelerdeki yatırımcıları Pakistan’a davet ediyorum. Sanayi sektörü ve tarım sektörü çok önemli.20 milyar doları ihracatımızı geçtik. İhracaat arttıkça inanıyorum ki vizeler de kalkacaktır. Böylelikle rekabette artavcaktır. İş heyetlerini Pakistan’a davet ediyorum. Yapılacak şeyleri öğrenin”

Afganistan Bakanı Yaylaki;

Ekim 2008’de 1. İpekyolu İşadamları zirvesini yapmıştık.  Bölgemizde doymamış bir Pazar var. Ticaretimiz oldukça düşük. Bu tip toplantılarla sizleri Afganisan’da iş yapmaya davet ediyorum. İnşaat turizm alanında oldukça çok pazarımız var. Sizleri de davet ediyoruz.

Azerbaycan Nahcivan Ekonomi Bakanı Famil Seyidov,

Azerbaycan bu Pazar için oldukça meraklıdır. İpekyolu İşadamları zirvesi ile birlikte işadamlarının faaliyetleri artacaktır. İpekyolu gelecekte en ışıklı yol olacaktır. Demiryollarımızla yük hacminin artmasına neden olacaktır. İhraç sıkılaşacaktır. Ticaret için ciddi bir zemin var. İpekyolu İşadamlarının bu zirveden sonra Azerbaycan’a davet ediyorum.

Faruk Özak konuşuyor.

 

Zafer Çağlayan Bey Trabzon’daki sisten dolayı yarım saat dolaştı iniş yapamadı ve İstanbul’a gitmek zorunda kaldı. Doğu Karadeniz’e Osman Turan inci bir gerdanlık diyor. Artık istikbal batıda değil, doğuda. Geçenlerde afrika’ya gittik. Orada Cumhurbaşkanımız şunu söyledi. Bugüne kadar buradan hep aldılar şimdi biz vermek için geliyoruz. Dünya gerçekten küçük bir köy oldu. İlerleyen zamanlarda inşallah gümrük kapılarını kaldıracağız. Türkiye’nin dört tarafı dostlarla dolu. Hep bana rebbana olmaz. Sizde kazanacaksınız biz de kazanacağız. 9 yıldaki istikrar bakın Türkiye’yi nerelere getirdik. Türkiye en büyük 16. Dünya ekonomisi oldu. Rahmi Koç 50 yıl önce Amerikadan araba ithal ederken şimdi çocukları Amerikadaki taksileri ihraç ediyor. Komşularımıza verdiğimiz güvenle bunlar oluyor. Halkımız bize desteğini veriyor. Doğu Karadeniz olarak çok önemli şeylerimiz var. Trabzon Sağlık merkezi haline geldi. Bu bütün bölgede yapılıyor. Gürcistan’da da bir hasta kardeşim varsa Karadeniz emrindedir. 30 milyar dolar turizm gelirimiz var. Bunu arttırmak bizim elimizde. Küresel ısınmadan sonra bizim bölgemiz en önemli bölge oldu. Türkiye artık dünya organizasyonlarına imza attı. Geçen yıl basketbol şampiyonasını biz yaptık. Erzurum olimpiyatlarını yaptık. FİSU başkanı dedi ki ben böyle bir organizasyon görmedim. Avrupa Gençlik olimpiyatları için herkes Trabzon’a gelecek. Burada 18 ülkeden insanın ortak dili ya müziktir ya spor. 2007’de Yunanistan Kadınlar Basketbol oyunlarını bize vermedi. Ama ne oldu özür dilediler ve inşallah bu oyunu ülkemizde oynatacağız. Biz burada sizlerle her şeyimizi paylaşmaya açığız. Veren el alan elden üstündür. Paylaştıkça ekonomiler büyüyecektir. Başbakanımızın dediği projeyle de önemli adımlar atılacak. 2 ay yurtlarımız boş sizdeki gençler Türkiye’ye gelebilirler. 23-30 Temmuz’da büyük organizasyonu yapacağız. Sizleri de davet edeceğiz ama buradan da davet etmek istiyorum. Biz bütün ülkelerle vizeleri kaldırmak istiyoruz. Sorun yok sizde gelin bizde gelelim. Sorun olursa kriterlere göre çözelim. Türkiye olarak gelişmek için 2 milyar dolara yakın para harcıyoruz.  Pakistan’a 2 kere gittim depremde. Türkiye depremde de uzman. Biz sorunlarınızı çözebiliriz. Dünyada ilk 5 ‘e girmeyi hedefliyoruz.

Bu coğrafya çok zenginleşecek İpekyolunun da bundan faydalanmasını istiyoruz. Sizin başarılı olduklarınızı siz bize aktaracaksınız, biz bildiklerimizi size aktaracağız. Sorunları asgariye indireceğiz. Herkesin mutlu olmasını istiyoruz.

Kırgızistan Bakanı Uçkunbek Taşbaevi

İpekyolu donmuş bir şey değil. Şuan çok katılımcı var. Bizim ortak gayemiz. Ülkelerimizin ekonomimizi artırmak. Kırgızistan-Türkiye arasını değerlendirmek istiyorum. Türkiye ile vize kaldırma sözleşme imzalanmıştır. İnsanların özgür davranmaları gerekmektedir. Bir ülke için dış ilişkiler için çok önemlidir. Ekonomi büyümesini de göz önünde bulundurursak  Kırgızistan’da 80-90 Türk yatırımcısı var. Sanaayi ve Turizm için bir şeyler yapacak tüm işadamlarına kapılarımız açık.  Bu toplantı ile Olumlu sonuçlar elde edeceğimizi umuyorum. Gelecek herkesi desteklemek istiyoruz. Önemli projeleri geliştirmemiz lazım. Bunlar olursa bizi kimse durduramaz.

 

Hayati Yazıcı konuşuyor…

Böyle bir toplantıda bulunmak bizim için keyif. TC Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ve şahsım adına hepinizi saygıla selamlıyorum. Bu tür toplantılar eğiticidir. İşadamları, yöneticiler, siyasiler için bu toplantılar okul işlevi görür. Bu toplantılar deneyimleri artırır. Bu toplantıdan ayrılırken eminim çok farklı şeyler konuşacaksınız. Bu coğrafya önemli. 3 eski kıtanın kavşağında bir yerdir. Tarihi ipekyolunun en önemli doğudan bakınca batış noktası doğudan bakınca çıkış noktasıdır. Trabzon lojistik üst kurumdur. Ticaret hacmi çok büyüdü. Büyük bir çoğunluğunu İpekyolu kısmından geçiyor. Trabzon’u değerlendirdiğimizde Trabzon 14. Sırada. Trabzon’da yılda 100 değişik ülkeye ihracat yapılmaktadır. Bu da büyük bir göstergedir. Bu zirve 2008’de başlattığımız zirveye de çok paralel düşüyor. Türkiye öncülüğünde bu zirveyi başlattık. 2009’da Azerbaycan’da Gümrük ihaleleri zirvesini yaptık. Geçtiğimiz yıl İran’da yaptık. Zirve toplantısı Gürcistan’da yapılacak. Bunun pazarlanması ve erişimdeki süratlilik elbette rekabet açısından çok önemlidir. Güm5rük açısından ticareti nasıl kolaylaştırırız bu alandaki tecrübelerimizi paylaşıyoruz. Ortak gümrük kapısı yapma konusunda da oldukça istikrarlıyız. Hedeflerimizi kısa zamanda gerçekleştireceğiz. İpekyolu’nun ticari aktivitesini değerlendirdiğimizde %15’le büyük artış gösteriyor. Bunun nedeni açık. Yer altı ve yer üstü zenginlikleridir. Organik tarım dünya hızlı bir şekilde peşine gidiyor. Bu bakımdan büyük bir zenginlik var. Bunun farkında olmak gerekir. Ticari faaliyetler ülkeler arasındaki ilişkileri sigorta haline getirir. Güven ve istikrar ticaret erbabının yönelimine yol açar. Bunun sonucu istikrarda kalıcı hale getirir. Fikri ve sinayi haklar çok önemlidir. Önemli konulardan bir tanesi dünyada 7 milyar insan yaşıyor ve günlük 1 doların altında bir para ile geçinmek zorunda. En önemli şey yoksulluktur. Bizim dönemimizde günlük 1 dolarla geçinen bir toplum kalmamıştır. Politikalarla bunu elde ettik. Bu toplantılarda da sizlerle paylaşıyoruz. Edindiğimiz zenginliği yoksullukla teksip edeceğiz. Bu şekilde yoksulluğu ortadan kaldırabiliriz. Doğudan bakınca varış noktasıdır. Dün Çılgın Projeyi başbakan açıkladı. Kanal İstanbul’la Karadeniz ve Marmara birbirine bağlanıyor. İpekyolu için de çok önemli olduğunu düşünüyorum.

 

Acar Cumhuriyeti Başbakanı Levan konuşuyor…

Gürcistan’dan geliyorum ve bu İpekyolu için fikirbirliği içindeyiz. 7 sene önce buraya gelmiştik ve sorunlar listesi vardı şimdi sorun kalmadı. Biz çözüm aradık. İyi ilişkilerimiz var Türkiye ile. Biz 5 sene önce vizeyi kaldırdık. Pasaportuu nasıl kaldırırız bunun derdi içerisindeyiz. Batum’da sarp sınır kapısının ortak işletilir bunun çabası içerisindeyiz. Bu tip zirveler çok önemli. Buralarda iş dünyaları da bir araya getiriyoruz.

 Plaket töreni yapılıyor.

Toplantı sona erdi. Protokol öğle yemeği yiyor.

Devlet Bakanı Hayati Yazıcı Rize gitti, Bakan Faruk Nafiz Özak ise havaalanına geçerek Trabzon'dan ayrıldı.

Toplantının ilk gününden satıbaşları bu şekilde. 3 gün daha devam edece zirvenin gelişmelerini gün gün haber61.net'ten ve radyohaber61'den takip edebilirsiniz...

Galeri için tıklayın...

https://www.haber61.net/foto-galeri/2.-ipekyolu-isadamlar-zirvesi-1012-p1.htm

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Ekonomi