Hep birlikte doların belini kıracaklar

FED’in bol para politikasını terk edecek olması nedeniyle para birimleri hızla eriyen ülkeler doların belini birlikte kıracak. Üstelik bu operasyona haftalar değil sadece günler kaldı! Bu müjdeli haberi Hintli Ekonomi Bakanı verdi.Doların para birimleri k

Hep birlikte doların belini kıracaklar

FED’in bol para politikasını terk edecek olması nedeniyle para birimleri hızla eriyen ülkeler doların belini birlikte kıracak. Üstelik bu operasyona haftalar değil sadece günler kaldı! Bu müjdeli haberi Hintli Ekonomi Bakanı verdi.

Doların para birimleri karşısındaki ezici gücü gelişen ülkeleri ortak hareket etmeye itti. Parası yüzde 21 değer kaybeden Hindistan öncülüğünde dolara bel kırma operasyonunun fitili ateşlendi. Reuters'ın haberine göre milli paraları yerle bir olan Türkiye, Brezilya, Rusya, Hindistan, Malezya, Çin ve Güney Afrika'ın da dahil olduğu 12 ülkeden en az 4-5'i ortak ve eş zamanlı döviz satışı yaparak kura müdahale edecek. ABD Merkez Bankası’nın (FED) dağıttığı doları çekme operasyonuna karşı piyasaya can suyu verilmiş olacak. 2 lirayı aşan Türk Lirası gibi gelişen ülke para birimlerinin de değer yitirmesine engel olunmuş olacak. Konu hakkında Hindistan Ekonomi Bakanlığı danışmanlarından Dipak Dasgupta Reuters'e bilgi verdi ve "Kur spekülasyonları ekonomimize zarar veriyor. Artık harekete geçerek yaşananlara dur demenin zamanı geldi. Söz ettiğimiz çözümün hayata geçmesi artık haftalar değil sadece günlerle sınırlı. Hiç bir engel tanımayız" dedi. Hintli bürokratın bu sözleri Türkiye Merkez Bankası Başkanı Erden Başçı'nın "Savunmaya değil, hucümü geçiyoruz. Göreceksiniz çok yakında dövizin belini kıracağız" sözlerini anımsattı.

CEPHANE 6 TRİLYON $

Hintli yetkilinin adeta meydan okurcasına dile getirdiği ortaklık pek de küçümsenecek cinsten değil. Buna göre söz konusu ülkelerin sadece 4-5 tanesi bile ortak hareket edecek olsa yaklaşık 1.2 trilyon dolara ulaşan bir döviz rezervi ortak harekette kullanılabilir hale gelecek. Ortaklığa Çin'in de dahil olmasıyla bu büyüklük 6 trilyon dolara kadar yükselecek. Tüm bu yaşananlardan en büyük darbeyi para birimlerinde yaşanan yüzde 21 kayıpla Hindistan, yüzde 18 kayıpla Brezilya ve yüzde 14 ile Türkiye ile Güney Afrika almıştı.

BAŞÇI’NIN SİHİRLİ FORMÜLÜ BU MU?

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, “Doların belini kıracağız” derken sihirli formülün ne olduğunu söylememişti. Şimdi şapkadan çıkacak tavşanın bu güç birliği mi olduğu merak ediliyor!

‘Bırakın kurlar düşsün, kaybı ihracat kapatır’

ABD Merkez Bankası’nın (FED) bol para politikalarını terk edeceği açıklamasının ardından baskı altında kalan gelişmekte olan ülke kurlarına yönelik endişeler devam ediyor. Başta Hindistan, Endonezya ve Türkiye olmak üzere pek çok ülkenin para birimi geride kalan haftalar içerisinde son 5 yılın en sert düşüşlerini yaşadı. BNP Paribas’a göre gelişmekte olan ülkelerin merkez bankalarının, para birimlerini dolar karşısında desteklemeyi bir kenara bırakıp ucuz paranın getireceği ihracat avantajlarından faydalanmanın yollarını aramaları gerekiyor. Bankanın yayınladığı raporunda eylül ayında FED’in yapacağı faiz toplantısının önemine işaret edilmekle birlikte gelişmekte olan ülkelere uzun vadeli plan dahilinde yatırım yapanların kârlı çıkacağına işaret edildi. BNP Paribas Kur ve Faiz Uzmanı Mirza Baig, “Bırakın kurlar değerini yitirsin ve gerçek seviyelerine insin. Ucuz para, ihracat destekli çıkışın anahtarı olacak” önerisinde bulunuyor.

‘SABREDEN KAZANIR’

Bank of America Merrill Lynch’e göre ise gelişmekte olan ülkelere yönelik uzun vadeli yatırım yapanlar gelecek yıl yeni çıkış sürecinde sabırlarının mükâfatını alacak.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler