Havada panik başladı

Petrol fiyatlarının artışına bağlı olarak jet yakıtının tarihi rekor seviyelere ulaşması, vergi ve havalimanı ücretlerinin artmasıyla kapasitenin yükselememesi havada paniği başlattı.Kısa vadede havayolu şirketlerinin yolcularına daha az alternatif uçuş v

Havada panik başladı

Petrol fiyatlarının artışına bağlı olarak jet yakıtının tarihi rekor seviyelere ulaşması, vergi ve havalimanı ücretlerinin artmasıyla kapasitenin yükselememesi havada paniği başlattı.

Kısa vadede havayolu şirketlerinin yolcularına daha az alternatif uçuş ve daha yüksek fiyatlar vereceği öngörülüyor. Uzmanlar bu gelişmelerden en çok yararlanacak olanların ise maliyetleri görece daha düşük olan THY gibi havayolları ile low-cost çalışan firmaların olacağını belirtiyor.

Avrupa Havayolları Birliği rakamlarına göre kapasite geçtiğimiz yıla göre yüzde 4.6 azalmış durumda. 2004-2011 yılları arasındaki yüzde 23'e yakın artış düşünülünce kapasitenin gerilemeye girmesine dikkat çeken uzmanlar verilen yeni uçak siparişlerinin de endişeli.

Talebin yüksek olduğu dönemde verilen siparişleri yorumlayan havacılık danışmanlığı şirketi AlixPartners Genel Müdürü Philipp Goedeking, "Şu anda Avrupa'da sunulan koltuk sayısına göre yüzde 10-20 arasında bir kapasite fazlası var" şeklinde konuştu.

Siparişini iptal etti

Bazı havayolları yaşlı uçakları emekli ederken bazıları da yeni siparişleri ertelemeye başladı. Avustralya'nın zordaki amiral gemisi Qantas Airways 35 Boeing siparişini iptal etti. Zarar yazıp seferlerini durduracağını ve işçi çıkaracağını açıklayan firma 17 yıldan sonra ilk kez zarar açıklamış oldu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler