Hangi ilaca bir gecede yüzde 90 zam ?

 Başta Hemoroid hastalığının tedavisinde kullanılan ilacın fiyatı bir gecede 12.96 liradan 24.11'e yükseldi. Sağlık Bakanlığı'nca hemoroid başta olmak üzere varis, ayak krampları gibi rahatsızlıklarda kullanılan Daflon isimli ilacın fiyatında en ucuz refe

Hangi ilaca bir gecede yüzde 90 zam ?

 

Başta Hemoroid hastalığının tedavisinde kullanılan ilacın fiyatı bir gecede 12.96 liradan 24.11'e yükseldi.
 
Sağlık Bakanlığı'nca hemoroid başta olmak üzere varis, ayak krampları gibi rahatsızlıklarda kullanılan Daflon isimli ilacın fiyatında en ucuz referans ülke fiyatı dikkate alınarak artış yapıldığı açıklandı.
 
Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Mevzuat, Fiyat ve Araştırmalar Daire Başkanı Akif Akbulat, Daflon isimli ilacın fiyatındaki artışla ilgili AA muhabirine açıklamalarda bulundu.
 
İlacın orijinal yirmi yıllık bir ürün olduğunu ve referans takibinin yapıldığını ifade eden Akbulat, daha önce referans fiyat uygulamasına göre baz alınan İspanya'da 4,50 Avro'ya satılan ilacın, Türkiye'de KDV hariç depocuya satış fiyatının 8,81 lira olduğunu hatırlattı.
 
Beşeri İlaçların Fiyatlandırılması Hakkında Tebliğ'deki hüküm doğrultusunda, imal ürünlerde, orjinal ürünlerin referans fiyatlarının artması, orjinali olmayan jenerik ürünlerin 5 referans ülkede orjinallerinin referans değerinin yükselmesi, fiyat artışı verilmiş orjinal ürünlerin jeneriklerinin fiyat artış müracaatları gibi durumlarda, referans değerin artmasından kaynaklanan artış taleplerinin uygun değerlendirildiğine dikkati çeken Akbulat, şu bilgileri aktardı:''Ürün sahibi firma Daflon isimli ilacının referans ülkelerdeki referans fiyatlarının arttığı gerekçesi ile başvuruda bulundu. Başvuru, Kurumumuz bünyesindeki fiyat birimince incelenip uygun bulunarak fiyat artış işlemi onaylandı ve Resmi İlaç Fiyat Listesine yansıtıldı. Bu ilacın artış sonrası referans fiyatı, baz alındığı ülke olan Portekiz'de 8,40 Avro olup Türkiye'de KDV hariç depocuya satış fiyatı 16,45 lira oldu. Artış öncesi baz alınan refarans ülke İspanya'daki fiyat ise 10,24 Avro'ya yükseldi. Görüldüğü gibi Beşeri İlaçların Fiyatlandırılması Hakkında Tebliğ'de belirtildiği üzere en ucuz referans fiyat seçilerek artış yapıldı.''
 
İlaç fiyatlarıyla ilgili düzenlemelerin Beşeri İlaçların Fiyatlandırılması Hakkında Tebliğ doğrultusunda yapıldığına dikkati çeken Akbulat, ''Bakanlığımız tarafından, referans fiyatlandırma sistemini esas alan Fiyat Kararnamesi ve Tebliğ'i doğrultusunda sadece ilaç fiyat düşüşleri değil fiyat artışları da yapılabildiği unutulmamalıdır'' diye konuştu.
 
Referans fiyatlandırması nasıl yapılıyor?
 
Beşeri İlaçların Fiyatlandırılması Hakkında Tebliğ doğrultusunda referans fiyat uygulamasında Portekiz, Fransa, İtalya, Yunanistan ve İspanya baz alınıyor.
 
Bu ülkelerde ilaç fiyatlarında artış ve düşüşler olması halinde yeni düzenlemeye gidilebiliyor.
 
Son zamanlarda bir çok ilaçla ilgili referans ülkelere paralel fiyat düşüşleri de yapıldı.
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Ekonomi