Fındık ihracatında yeni gelişme

Türkiye'den 1980’li yıllara kadar yapılan ihracatın yüzde 90’ını oluşturan kabuklu ve iç fındık, yerini işlenmiş ürünlere bıraktı.Türkiye'nin 1960’lı yıllarda 100 bin ton civarında bulunan kabuklu fındık üretimi, giderek artarak 1980’li yıllarda 300-400 b

Fındık ihracatında yeni gelişme

Türkiye'den 1980’li yıllara kadar yapılan ihracatın yüzde 90’ını oluşturan kabuklu ve iç fındık, yerini işlenmiş ürünlere bıraktı.

Türkiye'nin 1960’lı yıllarda 100 bin ton civarında bulunan kabuklu fındık üretimi, giderek artarak 1980’li yıllarda 300-400 bin ton, 2000’li yıllarda ise 600 bin ton seviyelerine yükseldi.

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KFMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Edip Sevinç, Türkiye’de fındık işleme sanayinde dış pazar taleplerini her yönüyle karşılayabilecek işletmelerin bulunduğunu kaydetti.

Sevinç, işletmelerde ileri teknolojilerin kullanıldığını, üretimin her aşamasının fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik testlerle kontrol edildiğini vurguladı.

Son yıllarda daha da artan araştırma ve geliştirme çalışmalarıyla mevcut ürün çeşitlerinin gün geçtikçe çoğaldığını ifade eden Sevinç, "Ülkemizde 1980’li yıllara kadar ihracatın yüzde 90’ını kabuklu ve iç fındık içerirken, günümüzde 28 çeşit işlenmiş fındık ürünü dünyanın çeşitli ülkelerine ihraç edilmektedir. Bir kaç yıl öncesine kadar toplam fındık ihracatının yüzde 27’sini işlenmiş fındık ürünleri oluştururken son yıllarda bu oran yüzde 40’'ın üzerine çıkmıştır. Hedefimiz, işlenmiş fındık ihraç oranını yüzde 70-80'lere çıkarmak" diye konuştu.

Sevinç, Türkiye’nin son yıllarda gelişen sanayi ve teknolojisiyle birlikte katma değerin ülkede kalması noktasında önemli adımlar attığını belirterek, iç fındık ihracatının artmasıyla birlikte katma değerin büyük oranda Türkiye'de kalacağını ifade etti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Ekonomi