Fındığa alternatif olma yolunda...

Başlıca tarım ürünü fındık olan Giresun’da son zamanlarda vatandaşlar, farklı üretim alanlarına yönelme başladı. Giresun’da fındığa ek gelir olarak kividen sonra istiridye mantarının da üretimi giderek yaygınlaşmaya başladı.Giresun’un Espiye ilçesinde Meh

Fındığa alternatif olma yolunda...

Başlıca tarım ürünü fındık olan Giresun’da son zamanlarda vatandaşlar, farklı üretim alanlarına yönelme başladı. Giresun’da fındığa ek gelir olarak kividen sonra istiridye mantarının da üretimi giderek yaygınlaşmaya başladı.

Giresun’un Espiye ilçesinde Mehmet Özbay, internet üzerinden araştırma yaparken merak saldığı istiridye mantar üretimine kaymakamlığın da destek vermesiyle fındıktan daha fazla gelir elde etmeye başladığını söyledi.

Özbay “Ben bir fındık üreticisiyim ancak internet üzerinden araştırma yaparken bir gün istiridye mantarı dikkatimi çekti. Deneme amaçlı olarak başladığım üretimde başarılı oldum. 170 metrekare kapalı alanda yıllık 30 tonun üzerinde üretim alabiliyorsun ve 7 ay ürün verebiliyor. Kilosunu ise 10 TL’den alıcı buluyor.Şu aşamada deneme üretimi yapmamıza rağmen 2’şer kilodan 100 poşet ürün aldık. Çevremize ve çevre il ve ilçelerdeki marketlerde satışa sunduk” dedi.

İstiridye mantarının üretimiyle ilgili de bilgi veren Özbay “Bu mantarı selüloz olan her şeyde yetişiyor. Biz üretimimizde selüloz olarak fındık talaşı, ağaç talaşı, hayvanlar için yem olarak kullanılan kepek kullanıyoruz. En iyi istiridye mantarı ise kayın ve kavak kütük ve talaşlarında yetiştiğini söyleyebiliriz. İstiridye mantarının üretim maliyeti az ama geliri yüksek” diye konuştu.

"MALİYETİ DÜŞÜK VE KÂRLI"

İlçede farklı projelere her zaman destek vermeye hazır olduklarını belirten Kaymakam Osman Bilgin ise “Fındık tarımının yoğun yapıldığı bir bölgede bu tür farklı projeler ilgi görmektedir. Hükümetimiz de fındık tarımına ek gelir sağlayabilecek politikalar üretmeye çalışıyor. Ancak istiridye mantar üretimine başlayanlar farklı bir ufuk açtı. Bizleri de teşvik ettiler ve yöremize örnek olacak bir çalışmadır. İstiridye mantarının maliyeti düşük hem de karlı bir üretim. Özellikle fındığa bağlı yöre insanına farklı alanlara yönlendirecek projedir. Bizde bu manada vatandaşlarımızı destekleme adına İl Özel İdare’nin katkılarıyla İlçe Tarım Müdürlüğümüze talimat vererek hem bilgilendirme hem de ekonomik manada yüzde 70’i hibe ekonomik katkı sağladık. Buna benzer farklı projelere her zaman destek vermeye de hazırız” dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler