FED'den beklenen karar geldi

ABD Merkez Bankası (Fed), aylık 85 milyar dolarlık varlık alımlarının hızını düşürmedi.Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) iki günlük toplantısının ardından, karara yönelik açıklama yapıldı.Açıklamada, beklenenin aksine Fed, varlık alımlarının hızında

FED'den beklenen karar geldi

ABD Merkez Bankası (Fed), aylık 85 milyar dolarlık varlık alımlarının hızını düşürmedi.

Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) iki günlük toplantısının ardından, karara yönelik açıklama yapıldı.

Açıklamada, beklenenin aksine Fed, varlık alımlarının hızında düşüşe gitmedi. Ekonominin hala desteğe ihtiyacı olduğu belirtilen açıklamada, Fed’in varlık alımlarında indirime gitmeden önce ekonomik toparlanmanın sürdürülebilir olduğuna yönelik daha fazla kanıt görmek istediği kaydedildi. Buna göre Fed, şimdilik aylık 85 milyar dolarlık varlık alımları programına devam edecek.

Açıklamada, ekonominin ılımlı büyüme gösterdiği, istihdam piyasasında da gelişme yaşandığı ifade edildi. İşsizlik oranlarının ise yüksek kalmaya devam ettiği, enflasyonun da komitenin uzun vadeli hedefinin altında seyrettiği bildirilen açıklamada, uzun vadeli enflasyon beklentilerinin ise sabit kaldığı kaydedildi.

Açıklamada, artan tutsat oranları ile mali politikaların büyümeyi dizginlediğine işaret edildi. ABD Merkez Bankası, işsizlik oranının en azından yüzde 6,5'ye düşene kadar kısa vadeli sıfıra yakın faiz politikasını aynı şekilde sürdüreceği kriterini de korudu.

ALTIN FIRLADI

Spot altın fiyatları Fed'in varlık alımlarına devam kararını açıklamasının ardından yüzde 3 yükseldi.

ABD Merkez Bankası Fed, aylık 85 milyar dolarlık varlık alım programına devam kararı aldı. Piyasalar Fed'in alımlarda 10-20 milyar dolarlık bir kısıntıya gitmesini bekliyordu. Fed'in kararının açıklanmasından önce 8 Ağustos'tan bu yana en düşük seviye olan 1291 dolara kadar düşen altın, karardan sonra hızla yükselerek 1347 dolara çıktı. Varlık alımlarından geri çekilmeyi erteleme kararı piyasalar tarafından 'güvercin' bir duruş olarak yorumlanarak yatırımcıları altına yönlendirdi.

DOLAR 2 TL'DEN 1.95 TL'YE DÜŞTÜ

Kararın piyasalara etkisi büyük oldu. Uluslararası piyasada karar öncesi 2 TL civarında seyreden dolar 1.97 TL seviyesinin altına düşerek 1.9659 TL'ye kadar düştü. Dolarda kayıp önce yüzde 1.77'yi geçti. Ardından Fed Başkanı Ben Bernanke'nin açıklamalarının ardından dolardaki düşüş daha da hızlandı. Dolar Bernanke toplantısı sırasında 1.9554 TL'ye geldi. Dolarda günlük kayıp yüzde 2.15'i bulurken TL dolar karşısında dünyada en çok değer kazanan para birimleri arasında yer aldı.

PİYASALAR FED'İN KARARI SONRASI HAREKETLENDİ

Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) 85 milyar dolar tutarındaki aylık tahvil alım programında değişikliğe gitmemesinin ardından piyasalarda hareketlilik yaşanıyor.

Standard & Poor's 500 Endeksi zirve rekorunu kırarken, 1,716.10 puana kadar geldi. Dow Jones endeksi ise yüzde 15,598.42 puan oldu.

Dolar euro karşısında değer kaybederken euro/dolar'da 1,34 dolar seviyesinin üzerine çıkıldı. Dolar Endeksi ise açıklama öncesi 80,989 iken açıklama sonrasında 80.621 puana kadar geriledi.

Altın açıklama sonrasında dik bir şekilde yükselirken, spot altın yüzde 3'ün üzerinde artışla 1,344 doları gördü.

10 yıl vadeli ABD tahvil faizleri 11 baz puanlık düşüşle yüzde 2.74'e geriledi.

BEN BERNANKE: İŞSİZLİK KABUL EDİLEBİLİR SEVİYENİN ÜZERİNDE

Karar sonrası Fed Başkanı Ben Bernanke basın toplantısı yaptı. Tahvil alımına devam edileceğini belirten Ben Bernanke ABD işsizlik oranının kabul edilebilir seviyenin üzerinde olduğunu belirtti.

 İşsizlik oranı ABD'nin tahvil alımı programının azaltımı ve ABD'nin faiz artırımı için kritik önem taşıyor. Fed faiz artırımı için işsizliğin yüzde 6.5'e çekilmesi gerektiğini açıklamıştı. En son gelen Ağustos ayı verilerinde ABD işsizliği yüzde 7.3 seviyesinde bulunuyor. Ben Bernanke toplantıda faiz artırımının işsizlik oranının yüzde 6.5'in altına inmeden gerçekleşmeyeceğini söyledi.

 Ben Bernanke ekonomik verilerin tahvil alımı azaltımı için yeterli olmadığını söyledi. Bernanke büyüme ile ilgili endişelerin devam ettiğini belirtirken tahvil alımındaki azalma büyüme ile ilişkili olduğunu belirtti. Bernanke tahvil alım azaltımının belli bir takvime bağlı olmadığını söylerken ekonomideki gelişmelere yönelik azaltıma gidebileceklerini vurguladı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Ekonomi