Faiz arttırımı Türkiye'ye yük getirdi!

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "Merkez Bankası müdahalesi amacına ulaştı ve döviz istikrar kazandı. Bizim arzumuz, dövizin istikrarını sürdürmesi, ihracatçımızın önünü görmesi, üretim yapan insanımızın önünü görmesi" dedi.Bilim, Sanayi ve T

Faiz arttırımı Türkiye'ye yük getirdi!

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "Merkez Bankası müdahalesi amacına ulaştı ve döviz istikrar kazandı. Bizim arzumuz, dövizin istikrarını sürdürmesi, ihracatçımızın önünü görmesi, üretim yapan insanımızın önünü görmesi" dedi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi ve beraberindeki heyeti kabul etti.

“FAİZ ARTTIRIMI EKONOMİYE YÜK GETİRDİ”

Kabul sonrası bir gazetecinin ‘Merkez Bankası bu ayki faiz oranlarını açıkladı. Merkez Bankası bu ay faiz değişikliğine gitmedi. Merkez Bankası bu ayki toplantıda faiz artışına gitmeli miydi?’ şeklindeki sorusuna Bakan Işık, Merkez Bankası'nın bağımsız bir kurum olduğuna dikkat çekerek, "Bu noktada hiçbir Merkez Bankası başkanı faiz artırmak istemez. Son faiz artırım kararları, dövizin istikrar kazanması açısından bir müdahaleydi. Bugün de gördüğümüz bu müdahaleler amacına ulaştı ve döviz bir istikrar kazandı. Bizim arzumuz dövizin istikrarını sürdürmesi, ihracatçımızın önünü görmesi, üretim yapan insanımızın önünü görmesi. Şu anda yapacağımız değerlendirme Merkez Bankası'nın faiz artırma kararı evet reel ekonomiye yük getirmiştir. Aslında piyasanın ulaştığı faiz kararını da bir ölçüde Merkez Bankası bir anlamda realize etmiştir" diye konuştu.

Bakan Işık, şöyle devam etti:

"Bundan sonra Merkez Bankası'nın çok gerekli olmadıkça faiz artırımına gitmeyeceğini düşünüyorum. Bu benim şahsi düşüncem. Yapılanları bu noktada doğru buluyorum. Ekonomik dengelerin, göstergelerin istikrar kazanma noktasında her kurum gibi Merkez Bankası da kendi üzerine düşen görevi yapacaktır. Biz Sanayi Bakanlığı olarak Türkiye’de hiçbir zaman faiz artışını makul ve olumlu görmedik. Eğer Merkez Bankası müdahalesi olmasaydı ve döviz kurları çok daha yukarıya çıksaydı, bu ülke açısından daha fazla bir risk oluşturabilirdi. O açıdan bakıyorum olaya ve bugün alınan bu kararı bu noktada olumlu buluyorum."

Büyükekşi ise, "Merkez Bankası ara bir kararla faizleri yükseltti. Bunun büyüme ve maliyetlerin artışı konusunda olumsuz etkileri olacak. İstikrar yakalanıp, belli bir süre geçtikten sonra Merkez Bankası'ndan daha sonraki aylarda faiz düşürümü kararları da bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler