Ev sahipleri dikkat! Ödemeyene ceza geliyor

Sigorta Primleri Genel Müdürü, ev sahiplerinin, evlerinde çalışanların iş kazası primini ödeyeceğini belirterek, "Bir kişinin işveren için günlük maliyeti 80 kuruş olacak" dedi.Sigorta Primleri Genel Müdürü Ahmet Açıkgöz, "Ev sahipleri, artık evlerinde ça

Ev sahipleri dikkat! Ödemeyene ceza geliyor

Sigorta Primleri Genel Müdürü, ev sahiplerinin, evlerinde çalışanların iş kazası primini ödeyeceğini belirterek, "Bir kişinin işveren için günlük maliyeti 80 kuruş olacak" dedi.

Sigorta Primleri Genel Müdürü Ahmet Açıkgöz, "Ev sahipleri, artık evlerinde çalışanların sadece asgari ücretin yüzde 2'si oranındaki iş kazası primini ödeyecek. Böylece, ev hizmetlerinde 10 günden az çalışan bir kişinin işveren için günlük maliyeti sadece 80 kuruş olacak" dedi.

Açıkgöz, yaptığı açıklamada, istatistiklere göre Türkiye'de 150 bin civarında ev hizmetlerinde çalışan olduğunu, bunlardan 38 bini kadarının SGK'ya bildiriminin yapıldığını belirtti.

Ev hizmetlerinde çalışan bir kişinin bir evde 10 günün altında çalışması durumunda dahi SGK'ya bildiriminin yapılması gerektiğine işaret eden Açıkgöz, şöyle devam etti:

"Bildirimi, her iki taraf 'www.turkiye.gov.tr' adresinden düzenleyip gönderebilecek ya da elden SGK'ya ulaştırmaları gerekecek. Ev sahipleri, artık evlerinde çalışanların sadece asgari ücretin yüzde 2'si oranındaki  iş kazası primini ödeyecek. Böylece ev hizmetlerinde 10 günden az çalışan bir kişinin işveren için günlük maliyeti sadece 80 kuruş olacak. İşveren tarafından ödenen 80 kuruş, ev hizmetlerinde çalışan kişinin emekliliğine yaramayacak. Sadeceiş kazası ve meslek hastalıklarına karşı çalışanı koruyor."

Açıkgöz, ev hizmetlerinde çalışan kişinin işbaşında bir kaza yaşaması, bu nedenle sakatlanması ve ölmesi halinde aylık bağlanacağına dikkati çekti.

Ev hizmetlisinin istemesi halinde çalıştığı ayı takip eden ayın sonuna kadar kendisinin de emeklilik primini ödeyebileceğini anlatan Açıkgöz, "Bu sefer isteğe bağlı olarak ev hizmetlisi hem emeklilik primini hem de sağlık primini kendisi ödeyecek" dedi.

"İDARİ PARA CEZALARI GELECEK"

"Artık çalıştıran, vermesi gereken belgeyi yasal sürede vermezse bir asgari ücret tutarında cezası var" diyen Açıkgöz, "10 günden fazla çalışanlar içinse bir sene boyunca bu kişiyi sigortalı göstermezse, herhangi bir ihbar olabilir, bizim denetim elemanlarımız ya da mahkemenin tespit kararıyla eğer o kişinin bir yıl boyunca aynı evde çalıştığı tespit edilirse yine idari para cezaları var. Her ay 2 asgari ücret tutarında ev sahibine ceza gelecek" açıklamasında bulundu.

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler