En pahalı benzin kullanan ülke!

 Son 10 günde art arda gelen 9’ar kuruşluk iki zamla birlikte benzinin litre fiyatı 4.5 lira sınırına dayandı. Zamlar öncesinde 55 litrelik standart bir depo benzin 240 liraya dolarken, dün bu rakam 246 liraya kadar çıktı. Böylece son 10 günde benzine dep

En pahalı benzin kullanan ülke!

 

Son 10 günde art arda gelen 9’ar kuruşluk iki zamla birlikte benzinin litre fiyatı 4.5 lira sınırına dayandı. Zamlar öncesinde 55 litrelik standart bir depo benzin 240 liraya dolarken, dün bu rakam 246 liraya kadar çıktı. Böylece son 10 günde benzine depo başına 6 lira zam gelmiş oldu. İstanbul’da art arda gelen iki zamdan önce 4.30 TL’den satılan benzinin fiyatı artış sonrası 4.46 liraya çıktı. Fiyatı 4.47 lira oldu Ankara ve İzmir’de 95 oktan kurşunsuz benzinin fiyatı 4.47 lira oldu. Dağıtım firmalarının belirlediği tavan fiyatlar, rekabet ve serbesti nedeniyle, şirketler ve kentlere göre küçük çaplı değişiklikler gösteriyor. Türkiye, yapılan son zamlardan sonra en pahalı benzinin satıldığı ülke olan Norveç’e oldukça yaklaştı. Dünya liginde ilk 5’e bakıldığında 4.53 TL’lik fiyatla Norveç ilk sırada yer alırken, bu ülkeyi sırasıyla Türkiye (4.46 TL), Danimarka (4 TL), Hollanda (3.98 TL) ve İtalya (3.94) izledi. İflasın eşiğindeki Yunanistan’da benzinin litresi 3.85 TL’ye satılırken, ABD’deki litre fiyatı 1.75 TL seviyesine işaret ediyor. Türkiye’de fiyatların yüksekliğinin en önemli sebeplerinden biri yüzde 127’lik vergi yükü olarak karşımıza çıkıyor. İndirim eğilimi başlamıştı Mart ayında zirve yapan benzin fiyatlarında nisandan itibaren indirim eğilimi başlamıştı. Benzinin litre fiyatı 21 Haziran’da 4.65 TL’ye çıkarak zirveyi gördü. Fiyatlar bunun ardından mevsimsel olarak geriledi, buna karşılık jeopolitik risklerin artışı fiyatlar üzerinde yukarı doğru baskı yaptı. Bununla birlikte Çin’in petrol ithalatının düşmesiyle varil fiyatlarında geçen cuma az da olsa düşüş yaşandı. Brent türü ham petrolün varil fiyatı 112 dolar seviyesinde işlem görüyor. Bu arada ABD’de de galon (1 galon=3.8 lt.) fiyatları yeniden 4 dolar sınırına dayanmış durumda. Dünyada üretilen benzinin yüzde 20’sini tüketen ABD’nin kendi rezervleri dünya toplam rezervlerinin sadece yüzde 2’si büyüklüğünde. "Hiç bir zaman 4 lirayı bulmadı" Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 20 Aralık 2020'da benzin fiyatı için, “4 liradan bahsediyorlar. Ben hiç görmedim. Hiç bir zaman 4 lirayı bulmadı. Fiyatlar 3.75, hatta daha aşağıda olan yerler var” demişti. Bakan’ın ifadeleri sonrası fiyat tabloları bir gecede 4 TL’den 3.95 TL’ye düşürülmüştü. Öte yandan Bakan Şimşek, dört ay önce yaptığı açıklamada “En büyük risk bölgesel jeopolitik riskler bir kenara bırakıldığında petrol fiyatlarıdır” açıklamasını yaptı.   

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler