Emekliye müjdeli haber!

Emekli maaşı ile ilgili 1999 yılında onaylanan kanuna göre, herhangi bir işverene bağlı olmadan kendi adına çalışan emeklilerden yüzde 10 oranında sosyal güvenlik destek primi kesintisi yapılıyordu. Bu kesinti 2008 yılında yüzde 12'ye, ardından da yüzde 1

Emekliye müjdeli haber!

Emekli maaşı ile ilgili 1999 yılında onaylanan kanuna göre, herhangi bir işverene bağlı olmadan kendi adına çalışan emeklilerden yüzde 10 oranında sosyal güvenlik destek primi kesintisi yapılıyordu. Bu kesinti 2008 yılında yüzde 12'ye, ardından da yüzde 15'e çıkarıldı. 

Sigorta Primleri Genel Müdürü Ahmet Açıkgöz, yaptığı yazılı açıklamada, "Yeni yapılan kanuni düzenlemeye göre gerçek ya da basit usülde gelir vergisi mükellefiyeti kaydı devam ettiği halde gayri faal olduğunu belgeleyenlerden sosyal güvenlik destek primi alınmayacak. Ticari kazanç ve ya serbest meslek kazancı sebebiyle gerçek ya da basit usülde gelir vergisi mükellefi olanların, bağlı oldukları vergi dairesinden alacakları gayri faal olunduğuna dair belgeyi sigorta primleri genel müdürlüğüne ibraz etmeleri halinde, belgede belirtilen tarihten itibaren sosyal güvenlik destek primi tescili sonlandırılacak. Şirket ortaklarının ise, ticaret sicil memurluğundan şirketin faaliyetine dair belgeyi aldıktan sonra bağlı oldukları vergi dairesine müracaat ederek şirketin gayri faal olduğunu belgelemeleri gerekiyor. Bu kişilerin, ticaret sicil memurluğundan alınan belgeye istinaden bağlı oldukları vergi dairesinden alacakları gayri faal olduğuna yönelik belge ile Sigorta Primleri Genel Müdürlüğüne başvurmaları gerekiyor. Sigorta tescil primini sonlandıranlardan yersiz yere tahsil edilen primler iade edilecek" dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler