Emeklilik yaşı prim tutarları artık cepte

SGK'nın internet üzerinden kaldırdığı bilgilendirme uygulamaları artık telefonlarda ücretli hale geldi.Vatandaşlar, emeklilik yaşından maaşına, muayene katılım borcundan adına yatan prim miktarına kadar en çok merak ettiği 10 soruya tek mesajla cevap alab

Emeklilik yaşı prim tutarları artık cepte

SGK'nın internet üzerinden kaldırdığı bilgilendirme uygulamaları artık telefonlarda ücretli hale geldi.Vatandaşlar, emeklilik yaşından maaşına, muayene katılım borcundan adına yatan prim miktarına kadar en çok merak ettiği 10 soruya tek mesajla cevap alabilecek.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), bu konuyla ilgili Turkcell, Avea ve Vodafone ile anlaşma yaptı. Bunun için her üç operatörden 5502'ye mesaj atmak yetiyor.
 
Cebe gelen bilgiler arasında emeklilik yaşı, ne kadar primle emekli olacağı, emeklilik maaş tutarı, muayene katılım borcu, sigortalının toplam prim miktarı, adına en son ödenen prim miktarı, maaşının kaç liradan gösterildiği, gözlük cam ve çerçeve hakkının olup olmadığı, fizik tedavi ile diş protez hakkının bulunup bulunmadığı, ilk işe giriş tarihi ve emekli maaşının yattığı banka şubesi bulunuyor. Mesaj başına 1 TL ücret ödenecek.
 
SGK Başkanı Fatih Acar, uygulamaya başlanan sistemin kurumun geldiği noktayı göstermesi açısından önemli olduğunu söylüyor. Vatandaşların geçmiş yıllarda uzun kuyruklarda bekleyerek elde edilen bilgilere artık tek SMS mesajıyla ulaşabildiklerini anlatan Acar, “Bu uygulama ile bilginin güvenli ve ilk elden hızla iletilmesi, vatandaş memnuniyetinin artırılması, zaman ve işgücü kayıplarının önlenmesi mümkün olacak.” dedi. Uygulamanın pek çok faydası bulunuyor.
 
Bunlardan biri artık işçi, tek mesajla adına yatan sigorta prim miktarını öğrenebilecek. Böylece işveren, çalışanı düşük primden gösteremeyecek. Bunun için 'P' yazıp boşluk bırakarak TC kimlik numarasını ve Aile Sıra No'sunu 5502'ye mesaj atmak gerekiyor.
 
İlk işe giriş tarihini ve toplam prim gün sayısını öğrenmek isteyen kişi ise aynı şekilde aynı bilgileri bu kez başına PT yazarak mesaj atacak. Emeklilik maaş miktarı için A, muayene katılım borcu için MPAY, diş protez hakkı için DIS, fizik tedavi hizmetleri içinse FTR kodlarını kısa mesaja yazmak gerekiyor.
 
Ne zaman emekli olabileceğini öğrenmek içinse N koduyla birlikte kimlik numarasının yanı sıra işe giriş tarihini ve SGK, Bağ-Kur ile Emekli Sandığı'ndan tabi olduğu sigorta kolunu yazması yeterli.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Ekonomi