Emeklilik bekleyenlere müjde!

Böbrek hastaları, organ nakli bekleyen hastalar ve kanser hastalarını sevindirecek yeni düzenleme çıktı. Tüberküloz ve sara gibi pek çok kronik hastalık maluliyet kapsamına alındı. Böbrek hastalarının emekliliklerinin yanması korkusuyla nakil olmak isteme

Emeklilik bekleyenlere müjde!

Böbrek hastaları, organ nakli bekleyen hastalar ve kanser hastalarını sevindirecek yeni düzenleme çıktı. Tüberküloz ve sara gibi pek çok kronik hastalık maluliyet kapsamına alındı. Böbrek hastalarının emekliliklerinin yanması korkusuyla nakil olmak istememeleri devri de sona erdi. Sigortalıların çalışma gücünün en az yüzde 60’ını kaybedip kaybetmediklerinin tespitinde “Hastalık Listesi” esas alınacak. Hastalık listesinde bulunan tıbbi kriterler SGK tarafından en geç 3 yılda bir değerlendirilecek.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile Sağlık Bakanlığı’nın “Maluliyet Tespiti İşlemleri Yönetmeliği” Resmi Gazete’de yayımlandı. Hastaların en çok şikâyet ettiği ve emekliliğim yanar korkusuyla yaptırmadıkları organ nakilleri de sisteme dahil edildi. Buna göre kalp, akciğer, karaciğer ve bağırsak nakli gibi hayati organ nakilleri sonrasında, maluliyet hakkı getirildi. Yeni düzenlemede özellikle böbrek hastalarının şikâyetlerine neden olan nakil sonrası maluliyetin sona ermesi durumu da ortadan kaldırıldı.

EPİLEPSİ DE KAPSAM İÇİNE ALINDI

Organ nakillerinin yanı sıra tüberküloz ve epilepsi (sara) gibi pek çok kronik hastalık da maluliyet kapsamına alındı.

SGK’nın malulen emekli sayılabilmesi için çalışma gücünün en az yüzde 60’ını veya vazifelerini yapamayacak şekilde meslekte kazanma gücünü kaybettiği şartı aranacak. Hastalık listesindeki hastalıkların meydana geldiği tespit edilen sigortalının hak sahibi veya bakmakla yükümlü olduğu çocuğu da malul sayılacak.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler