Emekliler dikkat! Paranızı geri alabilirsiniz

Elazığ'da emekli olan Haci Uçar emekli maaşının eksik hesaplandığı gerekçesi ile SGK'ya dava açtı. Açtığı yaşlılık aylıkları hesaplama sistemi davasını kazanan Uçar 9 milyondan fazla emekliye umut oldu.DAVA NASIL BAŞLADI?Kovancılar ilçesinde ikamet eden H

Emekliler dikkat! Paranızı geri alabilirsiniz

Elazığ'da emekli olan Haci Uçar emekli maaşının eksik hesaplandığı gerekçesi ile SGK'ya dava açtı. Açtığı yaşlılık aylıkları hesaplama sistemi davasını kazanan Uçar 9 milyondan fazla emekliye umut oldu.

DAVA NASIL BAŞLADI?

Kovancılar ilçesinde ikamet eden Haci Uçar 2000 yılında emekli oldu. 31 Aralık 1999 tarihine kadar yaşlılık aylıkları hesabında kat sayı esasına dayalı gösterge sistemi uygulanmaktayken, 4447. sayılı yasa ile anılan maddede değişiklik yapılması sonucu 1 Ocak 2000 tarihinden itibaren kat sayı esasına dayalı gösterge sistemi yürürlükten kaldırıldığını öğrendi.

AVUKATA GİTTİ

Uçar durumu avukata taşıdı. Avukat Kemal Çelebi, 2000 yılı sonrası emekli olanların yaşlılık aylıklarının hesabında çalışılan süre gelişme hızı, ödenen prim ve sair gibi unsurların gözetildiği ve emeklilerin lehine olan yeni hesaplama sistemi göz önüne alınması gerektiğini tesbit etti.

EMEKLİLERİN BÜYÜK KAYBI

Avukat Kemal Çelebi dava açtı. Yerel mahkeme ve Yargıtay, "2000 yılından sonra emekli olanların yaşlılık aylıklarının hesabında yeni sistem gözetilmeyip eski sisteme göre uygulama yapıldığından bu durum milyonlara emeklinin mağduriyetine yol açmışlığına hükmetti. Haci Uçar'a eksik yatan maaşları için 37 bin lira ödenmesine kara verildi.

KARAR EMEKLİLERE EMSAL OLDU

Avukat Çelebi, "Yargıtay açmış olduğumuz emsal davada vermiş olduğu kararla bundan sonra yaşlılık aylıklarının tespitinde nasıl bir hesaplama sistemi yapılacağını ayrıntısı ile belirtmiştir. Böylece 1 Ocak 2000 yılından sonra emekli olan tüm işçi emeklilerinin yaşlılık aylıklarının hesabında yargıtayın vermiş olduğu bu karar esas alınarak milyonlarca emeklinin aylıkları lehlerine olacak şekilde yeniden düzenlenecektir. O günden bugüne kadar almadıkları maaş farklarını geri alacaklardır" dedi.

BİR İŞÇİ AYLIK 300 İLE 500 ARASINDA AYLIK FARK ALACAK

Emsal teşkil eden dava nedeniyle her işçinin maaşlarına farklı oranlarda yansıma olabileceğini belirten avukat Çelebi, "Bir işçi aylık 300, 400 hatta 500 lira bile fark alabilir. Bizim dava açtığımız işçi emeklisi arkadaşımızın bilirkişi raporunda 37 bin lira fark alması gerekiyor. Yargıtay verdiği kara sonrasında yine bilirkişi raporu alınacaktır ama böylesine çok önemli rakamlar ortaya çıkabilir.

FAİZİ İLE TÜM KAYIPLARI GERİ ÖDENECEK

Sadece maaşlarına fark işlemeyecek, geçmişe yönelik tüm kayıplarını faizi ile birlikte geri alma imkanları olabilecek. Yagıtay bu kararı verdiği için temyize gidilse bile değişme ihtimali çok zayıftır. Zaten yolu gösteren yargıtayın kendisi olmuştur. Bu kararla yaklaşık 9-10 milyon emeklinin bu haktan yararlanacağını düşünüyoruz" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Ekonomi