Emekli aylığı 183 lira eridi

2008'den bu yana yatırılan primlerin emekli aylığını düşüreceğini öğrenen vatandaşlar, Çalışma Bakanlığı'nı telefon yağmuruna tuttu. 2008 düzenlemesine göre 5 yıl sistemde kalıp prim yatıranların maaşı 183 lira düşecek. Mil­yon­lar­ca ça­lı­şa­nın gün­de­

Emekli aylığı 183 lira eridi
2008'den bu yana yatırılan primlerin emekli aylığını düşüreceğini öğrenen vatandaşlar, Çalışma Bakanlığı'nı telefon yağmuruna tuttu. 2008 düzenlemesine göre 5 yıl sistemde kalıp prim yatıranların maaşı 183 lira düşecek.
 
Mil­yon­lar­ca ça­lı­şa­nın gün­de­mi 'e­ri­yen emek­li ma­aş­la­rı­' ol­du. Ça­lış­ma ve Sos­yal Gü­ven­lik Ba­kan­lı­ğı Alo 170'i ara­yan­lar ‘P­rim ya­tır­dı­ğım için emek­li maa­şım dü­şe­cek mi' di­ye sor­du.
 
REFORM MAAŞLARI VURDU
 
Sos­yal gü­ven­lik uz­man­la­rın­dan 2008 yı­lın­dan son­ra ya­tı­rı­lan prim­le­rin ma­aş­la­rı eri­te­ce­ği­ni öğ­re­nen bin­ler­ce ça­lı­şan ge­le­cek­te bağ­la­na­ca­ğı emek­li ay­lı­ğı­nın düş­me­me­si için si­gor­ta­la­rı­nı dur­du­ru­yor. Ya da iş­ve­ren­le an­la­şıp 30 gün ye­ri­ne 5 gün prim ya­tı­rı­yor. 40 mil­yar li­ra­ya ula­şan sos­yal gü­ven­lik açık­la­rı­nı ka­pat­mak için 2008 yı­lın­da çı­kar­tı­lan re­form, emek­li­lik­te bağ­la­na­cak ma­aş­la­rı eri­ti­yor.
 
HER AY 3 LİRA EKSİLİYOR
 
7 bin gün pri­mi dol­dur­ma­sı­na rağ­men emek­li­lik ya­şı için ça­lış­ma­ya de­vam eden­le­rin emek­li ma­aş­la­rın­dan her ay 3 TL ek­si­li­yor. Prim ya­tır­ma­ya de­vam eden­le­rin emek­li maa­şı yıl­lık 36 TL eri­yor. 5 yıl faz­la­dan sis­tem­de ka­lan ve prim ya­tı­ran­la­ra 183 li­ra dü­şük emek­li maa­şı bağ­la­na­cak.
 
VATANDAŞ SİGORTAYI DURDURDU
 
5510 Sa­yı­lı Ka­nun ile faz­la prim öde­dik­çe emek­li ay­lık­la­rı dü­şü­yor. 5510 Sa­yı­lı Ka­nu­n'­la ay­lık bağ­la­ma oran­la­rı­nı yüz­de 15 in­dir­di. Hal böy­le olun­ca emek­li­lik ha­ya­li ku­ran­la­rın öde­di­ği prim­ler ma­aş­la­rı­nı erit­me­ye baş­la­dı.10. Kal­kın­ma Pla­nı'­na bu so­ru­nu­nun çö­zül­me­si yö­nün­de he­def ko­nul­du.
 
30 GÜN YERİNE 5 GÜN PRİM
 
An­cak son tor­ba ka­nun­da bu ko­nu­da bir dü­zen­le­me ya­pıl­ma­dı. Bu­nun üze­ri­ne da­ha faz­la pri­me da­ha faz­la ma­aş ye­ri­ne dü­şük ma­aş or­ta­ya çı­kın­ca ça­lı­şan­lar si­gor­ta ya­tır­mak­tan vaz­geç­ti. Sa­de­ce sağ­lık si­gor­ta­sı ya­tı­ran va­tan­daş­la­rın ya­nı sı­ra iş­ve­ren­le an­la­şıp 30 gün ye­ri­ne 5 gün prim ya­tır­ma yo­lu­nu ter­cih eden­ler de var. 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler