Dolardaki yükselişin sırrı ne?

Piyasaların merakla beklediği ABD verileri öğleden sonra açıkladı. Gelen veriler ABD için iyi haber olarak algılanırken gelişmekte olan ülkeler ve Türkiye'de piyasaları salladı.Önce ABD özel sektör istihdamı açıklandı. Temmuz ayında özel sektör istihdamı

Dolardaki yükselişin sırrı ne?

Piyasaların merakla beklediği ABD verileri öğleden sonra açıkladı. Gelen veriler ABD için iyi haber olarak algılanırken gelişmekte olan ülkeler ve Türkiye'de piyasaları salladı.

Önce ABD özel sektör istihdamı açıklandı. Temmuz ayında özel sektör istihdamı 200 bin arttı ve beklentilerin üzeridne gerçekleşti. ABD'de ikinci çeyrek büyüme rakamlarının da beklenenden çok yukarda yüzde 1,7 gelmesiyle birlikte dolar dakikalar içinde 1.93 TL'den 1.94 TL'nin üstüne çıktı ve gün içindeki en yüksek seviyesi olan 1.9462 TL'yi gördü . Dolar en son 15 Temmuz'da 1.94 TL'nin üzerinden işlem görüyordu.

Dolar saat 17.00 itibariyle 1.9450 TL'den satılmaya başlandı.

BORSA HIZLI DÜŞÜŞE GEÇTİ

Doların bu yükselişi borsada da etkili oldu. Gün içinde yatay seyreden borsa ABD verileri açıklanmadan önce 74 bin puanın biraz üzerinde seyrediyordu. Veriler açıklanır açıklanmaz düşüşe geçen borsada günlük kayıp yüzde 1,47'yi buldu ve 73 bin 324 puana geriledi. Borsa güne 74 bin 414 puandan başlamıştı.

Gelişmekte olan ülkeler borsalarında ABD etkisi hissediliyor. Rusya ve Çin borsaları yüzde 0,91 kayıpla seyrediyor.

FED'İN AÇIKLAMALARI ÖNEMLİ

ABD'den gelen güçlü ekonomik veriler gözlerin Amerikan Merkez Bankası'na (Fed) çevrilmesine yol açtı. Bu akşam TSİ ile 21:00'de Fed faiz kararını açıklayacak. Güçlü gelen ekonomik veriler sonrası Fed'in tahvil alım programını Eylül ayında yavaşlatmaya başlayacağı beklentisi bugün içinde doları yükseltirken borsayı düşürdü. Fed'in bu akşam yapacağı açıklamada tahvil alım programı konusundaki ifadeleri kritik önem taşıyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Ekonomi