D.Karadeniz'de ihracat düştü!

Doğu Karadeniz'den yılın ilk 4 ayında yapılan ihracat, önceki yılın aynı dönemine göre değer bazında yüzde 1,2  artarken, miktar bazında yüzde 22,5 düşüş gösterdi.Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, yazı

D.Karadeniz'de ihracat düştü!

Doğu Karadeniz'den yılın ilk 4 ayında yapılan ihracat, önceki yılın aynı dönemine göre değer bazında yüzde 1,2  artarken, miktar bazında yüzde 22,5 düşüş gösterdi.

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, yazılı açıklamasında, Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane'den yılın 4 ayında 526 milyon 187 bin 782 dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini ifade etti. Bir önceki yılın aynı döneminde yapılan ihracat rakamının 519 milyon 860 bin 953 dolar olduğunu hatırlatan Gürdoğan, "Yılın ilk 4 ayında gerçekleşen ihracatta değer bazında yüzde 1,2 gibi düşük oranlı artış görülmesine rağmen, miktar bazında yani kilogram olarak bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 22,5 düşüş yaşandı. Bir önceki yılın ilk 4 ayında 418 bin 108 tonluk ihracat yapılırken, 2015'in ilk 4 ayında 324 bin 30 tonluk ihracat gerçekleşmiştir" ifadelerini kullandı.

Gürdoğan, rakamların açıkça bölge ihracatının her geçen gün azaldığını ortaya koyduğuna işaret ederek, Trabzon, Rize ve Artvin'den 4 ayda gerçekleştirilen ihracatın ürün sıralamasında, 328 milyon 316 bin dolarla fındık ve mamullerinin birinci, 82 milyon 103 bin dolarla yaş meyve sebze ürünlerinin ikinci, 53  milyon 651 bin dolarla madencilik ürünlerinin üçüncü sırayı aldığını, bu üç sektör ihracatında miktar olarak düşüş yaşandığını bildirdi.

Bölgenin potansiyel pazarlarından Rusya Federasyonu'na yönelik ihracatta yüzde 34, Gürcistan'a yönelik ihracatta ise yüzde 11'lik görüldüğüne işaret eden Gürdoğan, şunları kaydetti:

"Dünya genelinde görülen küresel ölçekteki durgunluğun, belli pazarlarda yarattığı talep daralması yanında özellikle Doğu Karadeniz'de hedef pazar olan Rusya Federasyonu piyasasında yaşanan olumsuzluklar yanında iç piyasa dinamiklerinin seçim sonuçlarına odaklanması ihracatta düşüş trendini ve endişeleri artırmaktadır. İhracatçımız artık özellikle Rusya piyasasında yaşamış olduğu kayıpların telafisi ve kaybettikleri pazar paylarını geri kazanma adına rekabet imkanlarını artıracak destek mekanizmalarının da uygulamaya konulmasını, en azından turizm sektörüne verilen destek ölçeğinde destekleme yapılmasını talep etmektedir."

Gürdoğan, yeni dönemde siyasilerinden beklentileri olduğunu belirterek, açıklaması şöyle tamamladı:

"Doğu Karadeniz ekonomisi için hayati önem taşıyan ihracatın, potansiyelleri ölçeğinde arzu edilen seviyelere yükseltilebilmesi açısından siyasilerimizden ihracata daha da önem verecek projelerini ön plana çıkarmalarını, bölge ihracatı için gerekli olan altyapı yatırımlarının yapılması noktasında da taahhütlerini ihracat camiamıza açıklamalarını bekliyoruz. Unutulmamalı ki manevi olarak verilecek destek en az maddi destek kadar önem taşımaktadır."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler