D.Karadeniz'de en zayıf halka Rize

Rize İl Genel Meclisi üyesi Hüseyin Çakır, İl Genel Meclisi Toplantısı’nda İl Genel Meclisi üyelerine hitaben yaptığı sunumunda, Rize’nin DOKA üyesi iller arasında bir çok alanda en geride kalan il olduğunu söyledi. Çakır, istatistiki verilere dayandırara

D.Karadeniz'de en zayıf halka Rize

Rize İl Genel Meclisi üyesi Hüseyin Çakır, İl Genel Meclisi Toplantısı’nda İl Genel Meclisi üyelerine hitaben yaptığı sunumunda, Rize’nin DOKA üyesi iller arasında bir çok alanda en geride kalan il olduğunu söyledi. Çakır, istatistiki verilere dayandırarak yaptığı sunumunda, DOKA’nın, Trabzon, Rize, Giresun, Ordu, Artvin ve Gümüşhane olmak üzere 6 ilden oluştuğunu belirterek bu illerin toplam sanayi üretimlerinin Türkiye ortalamasının sadece yüzde 2’sini oluşturduğunu, sanayi alanlarında üretilen katma değerin ise bölge katma değerinin sadece yüzde 20’sini oluşturduğunu açıkladı.

Bölgede çay ve fındık sanayisinin dışında 100’den fazla işçi çalıştıran tesis sayısının Ordu’da 15, Trabzon’da 10, Giresun’da 9, Rize’de 3, Artvin’de 2 ve Gümüşhane’de 1 olduğunu vurgulayan Çakır, bu rakamın tatmin edici olmadığını söyledi.

Bölgede sadece iki tane serbest bölge olduğuna dikkat çeken Çakır, “Bu serbest bölgelerden birisi ilimizde diğeri ise Trabzon’dadır. Trabzon Serbest Bölgesi’nin kurulduğu günde bu yana gerçekleştirdiği işlem hacmi 874 milyon dolardır. Geçtiğimiz yılki işlem hacmi ise 43 milyon dolar olmuştur. Rize Serbest Bölgesi’nde ise bu güne kadar gerçekleşen işlem hacmi 47 milyon dolardır. Geçtiğimiz yıl gerçekleşen işlem hacmi 3 milyon dolar da kalmıştır. Bu da Rize olarak halen Serbest Bölge’nin önemini anlamadığımızı gösteriyor. Ordu ve Trabzon’da ikişer adet Organize Sanayi Bölgesi bulunmasına rağmen Rize’de halen bir sanayi bölgemiz bulunmamaktadır” dedi.

RİZE İŞLEMELİ TARIM’DA DA GERİDE

İşlemeli tarıma uygun arazi bakımından Rize’nin coğrafi yapısı itibariyle bölge illeri arasında en geride kaldığını belirten Çakır, bu nedenle Rize’nin örtü sebze ve meyve üretiminde yüzde 9’luk oranla en geride kalan il olduğunu belirtti. Bölgede örtü altı sebze ve meyve üretiminde yüzde 49 ile Ordu ilk sarıya alırken, diğer illerin üretim miktarı ise Artvin yüzde 15, Giresun yüzde 14, Trabzon yüzde 13 olarak gerçekleşti.

Bölgede örtü sebze üretiminde en çok üretilen sebzeler arasında salatalık, domates ve marul ilk sıraları alıyor. Doğu Karadeniz Bölgesi’ndeki toplam sebze üretiminde ise yüzde 30’luk oranla Artvin ilk sırayı alırken, yüzde 21 ile Giresun 2. sırayı, yüzde 19 ile Trabzon 3. sırayı, yüzde 17 ile Ordu 4. sırayı, yüzde 10 ile Gümüşhane 5. sırayı Rize ise yüzde 2’lik üretimi ile 6. sırayı alıyor.

DOKA üyesi illerin hayvancılıkta Türkiye ortalamasının yüzde 4’üne sahip olduğu belirten Hüseyin Çakır, arıcılıkta ise bölgenin Türkiye ortalamasının yüzde 14.8’ine sahip olduğunu belirtti. Çakır, “Bölgemizde 3 bin 921 hektar alanda 722 çiftçimiz organik tarım yapmaktadır. Bu ise Türkiye ortalamasının sadece yüzde 2.3’üne denk gelmektedir. Bölgemizde organik üretim alanları bakımından Ordu ile bin 637 hektar alan ile ilk sırayı alırken Rize 43 hektar alan ile son sıradadır” dedi.

BÖLGE OLARAK TURİZMDE DE GERİYİZ

Çakır, yaptığı sunumda 2009 yılı içerisinde Doğu Karadeniz Bölgesi’ni 3 milyon 8 bin 193’ü yerli, 792 bin 918’i yabancı olmak üzere toplam 3 milyon 801 bin 11 turistin ziyaret ettiğini belirterek , “2008 yılı itibariyle bölgemizde; 23 bin 980 yatak bulunuyor. Bunların sadece 11 bin 415’i turizm belgeli. 12 bin 565’i belediye belgelidir. Türkiye’de ise toplam 965 bin yatak mevcuttur. Bölgede bakanlık belgeli tesis, oda ve yatak sayıları nüfusa orantılandığında Türkiye ortalamasının altındadır. Bölgemiz turizm alanında Türkiye ortalamasının altında gelişmişlik göstermektedir” ifadelerini kullandı.

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Ekonomi