Dizel araç sahipleri dikkat!

Benzine göre daha ucuz olduğu için tercih edilen motorinin fiyatı neredeyse benzine yetişti. Haziran 2005’te bir litre benzin 2.56 liradan, motorin ise 1.95 liradan satılıyordu. Bu dönemde benzinle motorin arasındaki fark yaklaşık olarak yüzde 31 civarınd

Dizel araç sahipleri dikkat!



Benzine göre daha ucuz olduğu için tercih edilen motorinin fiyatı neredeyse benzine yetişti. Haziran 2005’te bir litre benzin 2.56 liradan, motorin ise 1.95 liradan satılıyordu. Bu dönemde benzinle motorin arasındaki fark yaklaşık olarak yüzde 31 civarındaydı.

Fiyatı Tüpraş belirliyor Bugün ise 95 oktan benzinin litresi 4.79, euro dizel motorin ise 4,47 liradan satılıyor. Fiyat farkı ise yüzde 7’ye kadar geriledi. Benzin ve motorin fiyatları arasındaki makas her geçen gün daralırken Shell Türkiye Başkanı Ahmet Erdem, bunun sebebini arz ve talebe bağlıyor. Erdem’e göre uzun vadede benzin ve motorin arasındaki fiyat makası kapanabilir. Akaryakıt şirketlerinin petrol fiyatlarındaki düşüşü geç, çıkışı erken fiyatlara yansıttığına yönelik eleştirilere katılmayan Erdem, Tüpraş’ın fiyatlandırma- sını adres olarak gösterdi.

Enerji Gazetecileri Derneği (EGAD) üyeleriyle bir araya gelen Erdem, tavan fiyat uygulamasının sağlıklı olmayacağına dikkat çekerken, taban fiyatın ise olabileceğini düşünüyor.

Sektörde aşırı kârlılık yok Akaryakıt sektörünün aşırı kârlı olduğunun sürekli gündeme geldiğini ifade eden Erdem, yatırımların ağır olduğunu belirterek aşırı kârlılık olmadığını vurguladı. Erdem, vergi finansman yükünün ağır olduğunu aktardı.

Diyarbakır’a petrol kuyusu Shell, Gü­ney­do­ğu­’ya ağır­lık ve­ri­yor. Fir­ma ola­rak Gü­ney­do­ğu­’da­ki ka­ya pet­ro­lü araş­tır­ma­la­rı­nın de­vam et­ti­ği bil­gi­si­ni ve­ren Shell Tür­ki­ye Baş­ka­nı Ah­met Er­dem şöy­le ko­nuş­tu: ìDi­yar­ba­kı­r’­da­ki kuyuda (Gaz, pet­rol) bin met­re­yi geç­tik. 3 bin 500 met­re­le­re ka­dar inil­me­si ge­re­ki­yor. Shel­l’­in Tür­ki­ye­’ye ara­ma ko­nu­sun­da­ki ba­kı­şı, aran­ma­mış ya da az aran­mış böl­ge­ler­de ça­lış­ma yap­mak. İkin­ci­si Di­yar­ba­kı­r’­da­ki pet­rol böl­ge­sin­de bu­lun­du­ğu var­sa­yı­lan re­zerv­le­rin ye­r üs­tü­ne çı­ka­rıl­ma­sı üze­rin­de ça­lış­ma­k.” Gaza az bas yüzde 10 tasarruf et Tür­ki­ye­’nin yıl­lık ener­ji fa­tu­ra­sı 60 mil­yar do­la­rı aşı­yor. Pa­ha­lı ben­zin ve mo­to­rin sü­rü­cü­le­rde tep­ki­si­ni çe­ki­yor. Shel­l’­in Tür­ki­ye Baş­ka­nı Ah­met Er­de­m’­e gö­re çö­züm, ‘ta­sar­ru­f’. Ta­sar­ru­fun en bü­yük kıs­mı­nın sü­rü­cü dav­ra­nı­şı ile il­gi­li ol­du­ğu­nu söy­le­yen Er­dem, ku­ral­la­ra uy­gun araç kul­la­nı­mı ile ya­kıt gi­de­ri­nin yüz­de 5-10 ara­sın­da aza­la­bi­le­ce­ği­ni söy­le­di.

Er­dem, “Bu açı­dan en çok üze­rin­de du­rul­ma­sı ge­re­ken tra­fi­ğin sey­ri­ne uy­gun ha­re­ket edil­me­si, de­vir­li araç kul­la­nı­mı, las­tik ağır­lı­ğı ve las­tik­le­rin ha­va­sı. 90 km hız­la gi­den bir araç­la 140 km ara­sın­da­ki bir ara­cın ya­kıt tü­ke­ti­min­de fark olu­şu­r” ha­tır­lat­ma­sı yap­tı.

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Ekonomi