Dikkat! Kuraklık geliyor, faturalar uçacak!

CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, Türkiye'nin bu yıl eşi görülmemiş bir kuraklık felaketiyle karşı karşıya olduğunu söylerken, felaketin sonuçlarının elektrik faturalarına yansıyacağını ifade etti. "Barajları besleyen su miktarı yaklaşık yüzde 60 aza

Dikkat! Kuraklık geliyor, faturalar uçacak!
CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, Türkiye'nin bu yıl eşi görülmemiş bir kuraklık felaketiyle karşı karşıya olduğunu söylerken, felaketin sonuçlarının elektrik faturalarına yansıyacağını ifade etti.
 
"Barajları besleyen su miktarı yaklaşık yüzde 60 azaldı. HES’ler kuruyor. Elektrik açığını kapatmak için ithalata başvurulacak, doğalgaz santrallerine ağırlık verilecek, bu durum nükleer santral için de bahane yapılacak." diyen Oran, "HES’ler elektrikte maliyetleri dengeleyen en önemli unsur. Ancak kuraklık nedeniyle barajlarda yeterli su birikmemesi, tamamen dışa bağımlı olduğumuz doğalgaza talebi daha da artırdı. Doğalgaz ve diğer ithal ürünlere dayalı her birim üretim artışı, mevcut konjonktürde zam demek ve tüketicinin aleyhine. Doğalgazın payının asıl yaz aylarında artacak olması, elektrik birim maliyetlerini artıracak ve herkesi olumsuz etkileyecek, konutlar, sanayi ve diğer kesimlerinelektrik faturası kabaracak." ifadelerini kullandı.
 
 
YAZ AYLARINDA ELEKTRİK FATURALARI KABARACAK
 
Umut Oran şöyle dedi:
 
Kurdaki yükseliş nedeniyle doğalgazla üretimin maliyeti hızla artıyor. Kur artışlarının önümüzdeki dönemde doğalgaz fiyatlarına daha fazla yansıması bekleniyor. Türkiye’ninelektrik enerjisi üretimin yaklaşık yüzde 61’i yabancı, yüzde 39’u ise yerli kaynaklarla gerçekleştiriliyor.
 
Hidroelektrik santraller elektrikte maliyetleri dengeleyen en önemli unsurdu. Ancak kuraklık nedeniyle barajlarda biriken suyun bu yıl tahminlerin çok altında kalması, tamamen dışa bağımlı olduğumuz doğalgazın elektrik enerjisi üretimdeki payını artırdı. Doğalgaza ve diğer ithal ürünlere dayalı her birim üretim artışı, mevcut konjonktürde zam anlamına geliyor ve tüketicinin aleyhine bulunuyor. Doğalgazın payının asıl yaz aylarında artacak olması, elektrikbirim maliyetlerini artıracak ve herkesi olumsuz etkileyecek, konutlar, sanayi ve diğer kesimlerin elektrik faturası kabaracak.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler