D. Karadeniz'de ihracat arttı

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) yetki alanında bulunan Doğu Karadeniz Bölgesi Trabzon, Rize, Artvin illerinden 2014 yılının Ocak-Kasım aylarını kapsayan ilk 11 ayında 1 milyar 499 milton dolar tutarında ihracat gerçekleştiği belirtildi.Gerçekle

D. Karadeniz'de ihracat arttı

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) yetki alanında bulunan Doğu Karadeniz Bölgesi Trabzon, Rize, Artvin illerinden 2014 yılının Ocak-Kasım aylarını kapsayan ilk 11 ayında 1 milyar 499 milton dolar tutarında ihracat gerçekleştiği belirtildi.

Gerçekleşen ihracatta bir önceki yılın aynı dönemine (2013 yılı Ocak-Kasım dönemi ihracatı 1 milyar 418 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir) göre % 5,7 oranında bir artış yaşan ifade edildi.

FINDIK YİNE LİDER, YAŞ MEYVE SEBZE İKİNCİ SIRADA

Konuya ilişkin bilgi veren DKİB Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane illerinden ilk 10 aylık dönemde gerçekleşen ihracatın ürün sıralamasında; bir önceki yıla oranla % 8,20 artışla 708,9 milyon $ tutarında ihracatla fındık ve mamullerinin birinci sırayı, % 22,52 artışla 314,1 milyon $ tutarındaki ihracatla yaş meyve sebze ürünleri ikinci sırayı ve 205,4 milyon $ tutarındaki ihracatla da madencilik ürünleri üçüncü sırayı aldığını söyledi.

RUSYA VE ÇİN’E İHRACATTA ARTIŞ DİKKAT ÇEKİYOR

Bölgeden 2014 yılı Ocak-Kasım döneminde 114 değişik ülkeye ihracat yapıldığını ve en fazla ihracat yapılan ilk 5 ülkenin Rusya Federasyonu, Gürcistan, Almanya, İtalya ve Çin Hak Cumhuriyeti olduğunu dile getiren Gürdoğan, “En çok ihracatımızın yapıldığı bu ülkelerden de Rusya Federasyonu’na yönelik ihracatımızda %15,4 ve Gürcistan’a yönelik ihracatımızda da %10’luk  artış yaşanmıştır” dedi.

OLUMSUZLUKLARA RAĞMEN…

Maliyetler açsından Doğu Karadeniz Bölgesinde tüm olumsuzlukların devam etmesine rağmen, ihracatta yaşanan artışın daha çok tarımsal ürünlerde rekolte düşüklüğü nedeniyle birim fiyatlarda meydana gelen artışlardan kaynaklandığına işaret eden Gürdoğan, “Maliyet ve bölge olumsuz şartların, ihraç pazarlarında yaşanan olumsuzlukların yol açtığı sorunlar her geçen gün ihracatçıların rekabetine de olumsuz olarak yansımaktadır. Özellikle Bölgenin birinci sıradaki pazarı olan Rusya Federasyonu’na yönelik ihracatımızda yaşanan sorunların üst kademe de dile getirilmesi açısından Rusya Devlet Başkanı Sayın Putin’in ülkemize yaptığı ziyaret ve üst düzey temaslardan ihracatçılarımızın ümitle sorunların çözümünü beklemektedir” diye konuştu.

YENİ TEŞVİK TEDBİRLERİ UYGULANMALI

Gürdoğan şunları söyledi: “Bölgemizin yer aldığı coğrafyadan kaynaklanan olumsuzlukların yol açtığı maliyet artışları, bu olumsuz şartlar nedeniyle Doğu Karadeniz Bölgesinin yatırımcılar açısından tercih edilmemesi Doğu Karadeniz Bölgesine pozitif ayrımcılık yapılarak yeni teşvik tedbirlerinin uygulanmasını zorunlu kılmaktadır. 2023 yılı hedeflerine ulaşılması ve sosyo-ekonomik açıdan her geçen Bölgemizin hak ettiği rakamlara ulaşabilmesi için Bölgemizde artan üretim ve ihraç maliyetleri yeni teşvik tedbirlerinin ve destekleyici mekanizmaların uygulanmasını zorunlu kılmaktadır.”

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Ekonomi