'Büyükbaşın fiyatları 5 bin liradan başlıyor'

Merkez Bankası'nın neden olarak gıda fiyatlarını gösteridği yüksek enflasyon kurbanlık fiyatlarını da yükseltti. Yükselen yem fiyatları ve art arda gelen akaryakıt zamları nedeniyle artan nakliye fiyatlarına bir de büyük şehirlerdeki patlayan kurbanlık al

'Büyükbaşın fiyatları 5 bin liradan başlıyor'
Merkez Bankası'nın neden olarak gıda fiyatlarını gösteridği yüksek enflasyon kurbanlık fiyatlarını da yükseltti. Yükselen yem fiyatları ve art arda gelen akaryakıt zamları nedeniyle artan nakliye fiyatlarına bir de büyük şehirlerdeki patlayan kurbanlık alan kiraları, besicinin maliyetlerini patlattı.
 
Bütün bunlar kurbanlık fiyatlarını 2013 yılına göre yüzde 15 artırdı. Özellik büyük şehirlerde 7 bin liraya varan kurbanlık alan kiraları, artan akaryakıt fiyatları ve kuraklığın etkisiyle artan yem fiyatları nedeniyle bu yıl kurbanlıklar el yakıyor.
 
Geçen yıl kurbanlık büyük baş hayvanların 3-8 bin lira arasında değişen fiyatları bu yıl 5 -13 bin liraya fırladı. Küçük başta ise geçen yıl 600-650 lira olan fiyatlar bu yıl 1,000 - 1,200 liraya kadar yükseldi.
 
"ETTE YÜZDE 35 FİYAT ARTIŞI VAR"
Fiyatlarda ki artışlarda ki en önemli etmenin üretim maliyetlerinde ki artış olduğuna dikkat çeken Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Bülent Tunç, 2010 yılında bu yana kırmızı et fiyatlarda en ufak bir artış olmadığına dikkat çekiyor.
 
Artışın zam olmadığını ifade eden Tunç, "Girdi maliyetleri artıyor. Bugün ABD ve Avrupa'da kırmızı ette yüzde 35 fiyat artışı var. Bizim artışımız ortalamada yüzde 15 gibi bir oran" dedi.
 
Tunç, ithalata yol açmak için fiyatların artırılmaya çalışıldığını savunarak, "İthalat tekrar gündeme getirilirse, üretim sekteye uğrar. Bunu gündeme taşımamak gerekiyor" dedi.
 
"5 BİN LİRADAN BAŞLIYOR"
Bülent Tunç, karkas et fiyatının 2010 yılında 19 lira ve yem fiyatlarının 28 lira olduğunu belirterek, "Yem fiyatları bugün 52 lira. Hayvancılık çok zahmetli bir iş. Kasaplarda fiyat artışları 5 liraya yükseliyor. Kıyma fiyatı ülke genelinde 28 lira, kuşbaşı 30-32 lira aralığında. Et Balık Kurumu'nda fiyatlar daha düşük" dedi.
 
Tunç, Türkiye genelinde kurbanlık fiyatlarını şöyle sıralıyor: "Bugün büyük başta 5 bin liradan başlıyor 10-13 bin liraya kadar, küçük baş 450-500 liradan 1 - 2 bin liraya kadar yükseliyor. Geçen yıla oranla ortalama yüzde 15 zamlı satılıyor. Üretici özellikle ithalat sürecinde zarar ediyor. İthalat çığırtkanlığı yapılmamalı. Üretim yapılmalı diye açıklamalar yapıyorlar, bu da üretimin bir kolu."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler